Kertésznaptár: A jövőre gondolva

KERTÉSZNAPTÁR (július 8–14.)

Zöld FöldValló László2016. 07. 08. péntek2016. 07. 08.
Kertésznaptár: A jövőre gondolva

Gyűjtsük össze a már elvirágzott egynyári dísznövényeink magjait. A beérett terméses szárat vágjuk le a tőről, mielőtt a magok kiperegnének, majd szellős, száraz helyen elterítve szárítsuk meg teljesen. Ezután fajonként zacskózzuk be a magokat, a zacskóra írjuk rá a növény nevét. Ha a munkánk engedi, már most szaporíthatjuk tőosztással a nősziromféléket (íriszeket). Az idős növényeket földlabdával együtt emeljük ki a földből. A töveket úgy osszuk szét, hogy minden egyes arasznyi rizómához ép rügyek, gyökerek és levelek tartozzanak. A leveleket kissé kurtítsuk meg, majd az így szétosztott darabokat ültessük el a kijelölt ágyásba.

- A nagy melegek idején ne nyírjuk túl gyakran a pázsitot, s főleg ne túlságosan rövidre, mert a nagyon alacsony tarlóra vágott gyep – árnyékoló felület hiányában – hamarabb kisül. A kiszedett gyomot, fűkaszálékot használjuk mulcsként: terítsük el a fiatal gyümölcsfák koronacsurgójában.

- Ha a kerti növényeinken a tikkadás, lankadás jelei mutatkoznak a hőségben, öntözzünk. Fontos, hogy a locsolásra korán reggel vagy késő este kerítsünk sort, mert az erős napsütésben kiöntözött hideg víz árthat a felhevült növényeknek, ráadásul a kijuttatott víz párolgási vesztesége is nagyobb.

- Tápoldatozzuk erkély- és balkonnövényeinket, mert zsúfoltan állva hamar kimerítik kevéske földjük tápanyagtartalmát. Ne engedjük túlságosan elburjánzani őket (főként a csüngőket kell visszavágnunk), mert a zsúfoltságban könnyebben megbetegszenek. Az elszáradt virágok rendszeres kimetszésével pedig a virágzási idejüket hosszabbíthatjuk meg.

Ezek is érdekelhetnek