Kertésznaptár: Szedhetjük a fokhagymát

KERTÉSZNAPTÁR (július 15–21.)

Zöld FöldValló László2016. 07. 15. péntek2016. 07. 15.
Kertésznaptár: Szedhetjük a fokhagymát

Érik a fokhagyma, kezdődhet a betakarítása. Fokhagymaültetvényünk akkor érett a szüretre, ha az állomány lombjának legalább a háromnegyede megbarnul, elszárad, a hagyma külső (védő) buroklevele pedig elvékonyodik. (Nem bölcs dolog az érést a vörös- és a fokhagymánál úgy siettetni, hogy összetörjük a szárát, mert ezzel kényszerérésre késztetjük a növényt a normális érés helyett.)  Az ősszel duggatott fokhagyma általában 2-3 héttel korábban takarítható be, mint a tavaszi. Szedés előtt ásóval lazítsuk meg mélyen a hagymasor földjét, majd húzzuk ki a hagymákat és rakjuk rendre. Száraz, napsütéses időben néhány napig a renden szárítsuk, majd megtisztítva szellős, hűvös helyen tároljuk.

- Örökzöld kérdés ilyentájt: mikor érett a sárgadinnye? Ha a piacon vásároljuk, a válasz különösen nehéz. Ugyanis a sárgadinnye utóérő, és ha szakszerűen, azaz utóérésre alkalmas állapotában választják le a termesztők a tőről, akkor beérik, ám ha ez előtt szüretelik, akkor íz-, illat- és zamatanyagai nem alakulnak ki tökéletesen, s a gyümölcs csalódást okoz. Az utóérésre alkalmasság legfőbb jele, ha a termés kocsánnyal szembeni végét megszagolva kellemes sárgadinnyeillatot érzünk. Ha ezt nem tapasztaljuk, a tökéletes utóérés legalábbis kérdéses.

- Időszerűvé válhat a sövények nyírása, fontos azonban, hogy az örökzöldek visszavágásának ez legyen az utolsó alkalma az évben, hogy hajtásaikvesszőik beérését a továbbiakban ne zavarjuk meg.

Ezek is érdekelhetnek