Rejtélyes kór terjed

Az utóbbi években egyre többen találkoznak e „titkos” kórsággal a kertjükben: a nyár közepéig gyönyörűen fejlődő paprikájuk, mely már termést is nevel, egyik napról a másikra fogja magát és elhervad, s hetekig kínlódik, míg elpusztul.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 07. 16. szombat2016. 07. 16.
Rejtélyes kór terjed

Mindez pedig egyre többször fordul elő, ahogyan melegszik éghajlatunk. Ugyanis a betegség oka egy fitoplazma, melyet kabócák hordoznak egyik növényről a másikra – márpedig a szárazodással egyre szaporodnak kabócáink is, ráadásul idegen fajok is tömegesen terjednek hazánkban. A sztorbulnak nevezett betegség sok növényt megtámad, de főként a paprikában okoz látványos bajt. A másik házi kedvenc, a paradicsom is károsodik, s bár nem szárad el, ugyanúgy legyengül. Leginkább a hónaljhajtások fokozott növesztése, a csúcshajtások torzulása, elfehéredése, sárgulása és a sok kicsi, deformált levél előtörése általános tünet. A termés apró marad.

A sztorbul furcsa csodát művel a krumplival: a föld feletti hajtásokon sok apró gumó képződik, melyek rügyei is beindulnak, s apró levélkéket is hozhatnak. A föld alatti gumóképzés is kárt szenved, szinte radírszerű, gumis állagot vesz fel, ezért ehetetlenné válik.

A fitoplazma lényegében a növények szállítószöveteit támadja meg, így azok működése leáll, illetve abnormális lesz, a legtöbb esetben a víz és a – növények által is termelt – tápanyagok szállítását akadályozza meg, eldugítva a kapillárisokat. Emiatt aztán a levelek először hervadnak, s párhuzamosan sárgulnak is. A levélcsúcs, a hajtásvég lilás lesz, az oldalhajtások vastagok, de seprűszerűen megsokasodnak. A sztorbult okozó fitoplazma ellen nincs ellenszer. (Mint ahogy a szőlőkben néhány éve terjedő aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma ellen sem, csak az azt terjesztő amerikai származású kabóca irtásával lehet a terjedését akadályozni.)

A kerti növényeket károsító kór ellen megelőzéssel lehet védekezni: egyrészt a nyár elejétől aktivizálódó, szaporodó kabócák elleni permetezést kell végezni, másrészt sokat használ, ha irtjuk az aprószulákot. Ugyanis a fitoplazma ennek a növénynek a gyökértörzsében telel át, indul szaporodásnak tavasztól, majd terjed a szulákot szívogató és jól repülő kabócákkal. Még nagyobb gond, hogy a kórokozó lappangási ideje 60–80 nap, vagyis a fertőzés időpontjától számítva két hónap is eltelhet, mire meglátjuk, hogy baj van.

Ezek is érdekelhetnek