Takarmányból kenyeret - Megvan, miből sütik a jövő biokenyerét

A jövő biokenyerét tritikáléból sütik – e sokat ígérő mondat Szegeden hangzott el azon a minapi rendezvényen, melynek témája a rozsbúza jövője volt. Nem kizárt, hogy ez bekövetkezik, hiszen a rozs és búza keresztezéséből született fajhibrid (a tritikálé) nemesítése napjainkra odáig jutott, hogy fajtáinak beltartalmi értéke hasonló a kenyérbúzáéhoz.

Zöld FöldValló László2016. 07. 07. csütörtök2016. 07. 07.

Kép: Aratás nyár poroszló mezőgazdaság termény búza gabona agrártámogatás ipar 2015 07 07 Fotó. Kállai Márton

Takarmányból kenyeret - Megvan, miből sütik a jövő biokenyerét
Aratás nyár poroszló mezőgazdaság termény búza gabona agrártámogatás ipar 2015 07 07 Fotó. Kállai Márton

Akárcsak a kezdetekben, a tritikálé ma is elsősorban kiváló abraktakarmányként ismert (jelentős fehérje- és lizintartalma révén), de az új fajták ennél többre rendeltettek – állítják a szakemberek. Sikértartalmuk már eléri a búza szintjét, így kenyérsütésre is alkalmasak. Igaz ugyan, hogy bennük a sikért alkotó fehérjék aránya és vele a sikér minősége elmarad a búzáétól, viszont a fehérjéjük könnyebben emészthető.

A tritikálé szemtermése a két szülő keveréke: testesebb, mint a rozsé, nyúlánkabb, mint a búzáé, s a színében is átmeneti. Őszi és tavaszi fajtái mindegyikére jellemző a rozsnak köszönhető erőteljes bojtos gyökérzet, valamint a búzához képest jobb víz- és tápanyag-hasznosító képesség. A búzánál igénytelenebb, jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat (köztük a szárazságot), s szerényebb a talaj iránti igénye is. Viszont a rozsnál kényesebb, ezért például a sovány vagy futóhomokon már nem termeszthető eredményesen. Mivel jól ellenáll a betegségeknek és elnyomja a gyomokat, minimális vegyszerhasználattal vagy éppen biológiai műveléssel is termeszthető.

A legjobb tritikáléfajták, illetve fajtajelöltek ma már őszi és tavaszi vetésben, de öntözött és száraz körülmények között is felülmúlják a búzákat. Vannak tapasztalatok arról is, hogy a nitrogént jobban hasznosítják, mint a búzafajták. Jó termesztési körülmények között a kiváló minőségű mezőségi talajokon a tritikálé hektáronként hozama legkevesebb 3 tonna, de akár a 7 tonnát is elérheti, ráadásul kevesebb ráfordítással.

Tritikáléból ma már teljes kiőrlésű és fehér liszt is kapható egy kilogrammos kiszerelésben. Lisztje kenyérkészítéskor az erjedési-átalakulási folyamatok gyorsabb lefolyását segíti, növeli a másfajta lisztek (búzaliszt) vízfelvevő képességét és átlagos fehérjetartalmát, így érdemes más lisztfélékkel keverni. Tiszta lisztjéből ízletes kenyér süthető, de felhasználható sütemények, tésztafélék készítésekor is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek