Élő perzsaszőnyeg

Négy évszázados a múltja immár Európában a Kelet-Ázsia és Afrika trópusi vidékéről származó díszcsalánnak, és napjainkban sem megy ki a divatból.

Zöld FöldValló László2016. 08. 02. kedd2016. 08. 02.
Élő perzsaszőnyeg

Pedig a virága jelentéktelen, ám fogazott, nagy levele olyan színes és rajzolatos, hogy egyszerűen kihagyhatatlan, ha üde, színes levélszőnyeget akarunk a kertben vagy az ágyásszegélyt szeretnénk földobni, netán a balkonládát „kiszínezni”. De például dézsában elhelyezve már néhány tő is képes felüdíteni egy szürke sarkot. Ha pedig egyforma növésű, de különböző színezetű-rajzolatú változatokat ültetünk egybe, valóságos élő perzsaszőnyeget hozhatunk létre – kertkedvelő ismerőseink csodálatára.

A díszcsalán (régi-új nevén Coleus blumei) védett, napos fekvésben virul a legszebben, színanyagtartalma ilyen körülmények között van a csúcson, de a félárnyékot is elviseli. Tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajt igényel.

A nyári nagy melegben bőven öntözzük, egyébként csak mérsékelten. Tanácsos a fiatal növények hajtáscsúcsait kicsípni, mert így bokrosabbá válnak. Ha a nyár folyamán kéthetente mészmentes tápoldattal öntözzük, szebb lesz az állományunk. Mivel fagyérzékeny, amennyiben meg akarjuk tartani, védett fekvésbe menekítsük télire. A dézsás, balkonládás díszcsalántöveket 15–18 fokon átteleltethetjük, de azzal számoljunk, hogy levéldíszüket elvesztik és a betegségek is megtámadhatják őket.

Ezek is érdekelhetnek