Kertésznaptár: Éretlenül kínálják

KERTÉSZNAPTÁR (aug. 12–18.)

Zöld FöldValló László2016. 08. 12. péntek2016. 08. 12.
Kertésznaptár: Éretlenül kínálják

A korai csemegeszőlő- fajták zsendülésének idején rendszeresen visszatérő téma, hogy a piacon gyakran féléretten kínálják a kereskedők. Márpedig a szőlő nem utóérő (még ha egyesek váltig állítják is az ellenkezőjét), vagyis az éretlen vagy félérett fürtök olyanok is maradnak. De a teljes beérésre a kertünkben is ügyeljünk, ne siessük el az első szüreteket. Korábban már tanácsoltuk, hogy ha leszedjük a fürtöket erősen takaró vagy árnyékoló leveleket, kissé meggyorsíthatjuk a beérésüket. Mostanában, az erős napsütésből eredő gyakori fürtperzselések idején azonban ezt már nem javasoljuk. Rózsa- vagy szüretelőollóval szedjük le az érett fürtöket, és tisztítsuk meg a rothadó szemektől. Sajnos egyre nagyobb számban támadnak a darazsak, ellenük cukorszirupos csapdák kihelyezésével vegyük fel a harcot.
 

- Különösen homoktalajon gyakori, hogy a sárgarépa feje (vagyis az a része, ahonnan a lombozat kiindul) zöldre színeződik. Ez azért következik be, mert a répatermés tetejéről a földet lemossa az eső vagy elfújja a szél, így kiáll a földből és éri a nap. Kupacolással, azaz a répafejekre húzott földtakaróval vehetjük elejét az elváltozásnak.
 

- Augusztus második fele a szamócatelepítés ideje. A faiskolákban már kaphatók, illetve rendelhetők a gyökeres palánták, sok helyütt 20 forintért kínálják darabját, a vírusteszteltekért pedig 60 forintot kérnek. Ha most telepítünk szamócát, érdemes élni ezzel a lehetőséggel, vásárlás előtt pedig legalább nagy vonalakban megismerni az egyes fajták tulajdonságait, termesztési igényét. Tanácsos legalább 4-6 fajtából álló érési sort összeállítanunk, hogy megnyújtsuk a szüreti idényt.

Ezek is érdekelhetnek