Korai lombhulás

A településeket járva sok kertben fogad olyan kép, mintha már valódi ősz lenne, októbert idéző idő. Igaz, lassan vége a nyárnak, de azért az túlzás, hogy egyes meggy- és cseresznyefákon szinte nem is látni levelet, s alattuk vastag, sárgásbarna avar gyűlik össze. Ezért pedig nem az évszakváltás, hanem egy gomba a felelős, amely a cseresznye- és meggyfák leveleit támadja meg. A jelenséget blumeriellás levélfoltosságnak nevezik a szakemberek.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 08. 28. vasárnap2016. 08. 28.

Kép: Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdaság konyhakert növénytermesztés cseresznyefa levélbetegsége Blumeriellás levélfoltosság 2016 08 09 fotó. Kállai Márton

Korai lombhulás
Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdaság konyhakert növénytermesztés cseresznyefa levélbetegsége Blumeriellás levélfoltosság 2016 08 09 fotó. Kállai Márton

A jelek már nyár elején is láthatóak, de ha permetezünk, megakadályozható a szinte láthatatlanul terjeszkedő gomba tömeges kártétele. Az igazi fertőzés akkor indul, mikor a hőmérséklet legalább a 20 Celsius-fokot eléri, így aztán inkább nyár végére, közepére tehető a rohama. Vagyis éppen akkor, amikor már leszedtük a termést és hajlamosak vagyunk megfeledkezni fáink gondozásáról. Elég 2-3 hét kihagyás, s a zöld leveleken megjelennek a kicsi, barnás-pirosas foltok, melyekből akár több tucatot is fellelni egy-egy levélen. A gomba az előző év nyarán, őszén lehullott levelekről a talajba kerülve telel át, s a következő nyáron onnan fertőz.

Ezért van az, hogy a foltocskák mindig a fák alsóbb levelein jelennek meg, és innen terjednek felfelé. Eleinte a levél zöld marad, majd aztán hirtelen – szinte egy hét alatt – besárgulnak és lehullanak.

A fa akár minden levelét is elveszítheti augusztus második felére. Vagyis október-novemberig már nincs, ami fotoszintetizáljon, a fa táplálkozása leáll, a hajtásai nem vastagodnak tovább. Ez általában gyengíti az állományt, és emiatt a tél is nagyobb kárt tehet növényeinkben.

A következő tavasszal a beteg fák kihajtanak, szinte nem is látszik rajtuk a károsítás. Virágoznak is, mivel a rügydifferenciálódás az előző év július végéig megtörtént, s az esetek többségében akkor még nem hullajtotta le a leveleit a blumeriella miatt. A termésképződés is rendben végbemegy – igaz, a gyengébb hajtások általában kisebb méretre nevelik a cseresznyét, meggyet.

E kórt megelőzni csak kéthetenkénti permetezéssel lehet. Fontos, hogy ha a fáinkat elkapta ez a gomba és a levelek lehullottak, akkor minél előbb gereblyézzük fel az avart és semmisítsük meg. Ne hagyjuk hetekig a fa alatt heverni a leveleket, mert róluk tömegesen kerülnek áttelelő gombaképletek a földbe, ahonnan a következő évi fertőzés elindulhat.

E fákat permetezni tavasztól a termés éréséig általában a veszélyes monília ellen szoktuk. Az erre használt penkonazol hatóanyagú készítmények megfelelően hatnak a brumeriellás levélfoltosság ellen is. A mankoceb és kaptán hatóanyagú szerek szintén jól alkalmazhatók.

Ezek is érdekelhetnek