Korán érő Mariska

Nevezik az őszibarackot a gyümölcsök királynőjének is, míg a királyi címet sokak szerint a trópusi mangó érdemli ki. Ámde a hazai gyümölcseink között aligha akad nála rangosabb – legföljebb az őszibarackfajták sorában. Mert egyre nyilvánvalóbb, hogy az igazán harmonikus, feledhetetlen ízű-zamatú gyümölcsök a molyhos fehér húsú fajtákból kerülnek ki. Ez a tapasztalat a piacon is tetten érhető: a fehér húsúakat többért kínálják.

Zöld FöldValló László2016. 08. 10. szerda2016. 08. 10.
Korán érő Mariska

A tökéletes beltartalom és az ezzel együtt járó kiváló ízélmény persze csak a teljesen beérett (furcsa szakkifejezéssel: szájérett) őszibarackok sajátja. Ilyen az, ami a kertben érik be. Ám ha a piacon vásároljuk, ott a kérdőjel: szánunk-e rá időt, hogy beérjen, illetve beérik-e egyáltalán?

A minden ízében kemény barack beérésére nincs sok remény. Ha a zöld alapszín teljesen eltűnik, de az egész gyümölcs még kemény, ám a termésbarázdánál már enyhén lágy, otthon, szobahőmérsékleten 2–5 nap után jó az esélye a beérésnek. Az úgynevezett puhán fejlett állapot a teljes érettség előszobája: a barack a kocsánya körül és a csúcsánál is lágy tapintású, másutt viszont még szilárd.

Ilyen állapotában otthon egy-két nap alatt teljesen beérik.

Ha kertünk alkalmas az őszibarack termesztésére (márpedig ez a gyümölcsfaj igen szélsőséges körülmények között is terem), akkor érdemes helyet adni neki, mert 4-6 egymás után érő fáról jó két hónapon át folyamatosan szedhetjük a „szájérett” őszibarackot. A fajta mellett legyen gondunk az alanyra is. Ha a kertünk talaja mészben szegény, vadőszibarackon vegyük a fajtát, erős növekedésű fákat kapunk. Száraz, meszes, meleg vidékeken a mandula alany ajánlott, rajta a fajták középerősen növekednek. Száraz, meszes talajon a mandulabarack alanyon álló fajták jobban tűrik a szélsőséges viszonyokat és erőteljesebben nőnek. Végül íme, egy fajtasor érési sorrendben, a fehér húsú, molyhos őszibarackok jegyében: Mariska (július közepe), Nektár H (augusztus eleje), Ford (augusztus első fele), Incrocio pieri (augusztus közepe), Champion (augusztus második fele), Michellini (szeptember első fele).

Ezek is érdekelhetnek