Menjünk az orrunk után!

Hovatovább egész évben kapható lesz a sárgadinnye nálunk is. Ezt a kiváló ízű, gazdag beltartalmú és remek élettani hatású desszertgyümölcsöt szívesen fogyasztanánk akár naponta is. A mindennapivá válásban persze az importnak továbbra is döntő része lesz, de a hajtatásban és szabadföldi termesztésben egyaránt terjedő korszerű, hosszú tenyészidejű fajtákkal a hazai termés fogyasztási idénye is tovább nyújtható.

Zöld FöldValló László2016. 08. 03. szerda2016. 08. 03.

Kép: zöldség gyümölcs wesselényi utca sárgadinnye illat teszt érettség vizsgálata 2016 07 25 Fotó: Kállai Márton

Menjünk az orrunk után!
zöldség gyümölcs wesselényi utca sárgadinnye illat teszt érettség vizsgálata 2016 07 25 Fotó: Kállai Márton

Eredete a múlt idők homályába vész, csak annyi bizonyos, hogy az ókori rómaiak idején a sárgadinnye termése kicsi volt és nem igazán édes, ezért zöldség módjára fogyasztották, borssal, ecettel fűszerezve. Ám vékonyra vágott füstölt sonkával együtt az édes változatok kiváló előételül szolgálnak napjainkban is.

A faj eredetileg is sokszínű volt, de a mai változatok alakban már olyan gazdagok, hogy szinte képtelenség rendet vágni köztük. Különböző rendszerezések ismertek, köztük talán a legegyszerűbb a héj milyensége alapján csoportosítás. E szerint léteznek a kantalup típusok, melyek erősen bordázottak, a héjuk dudorokkal borított. A recézett sárgadinnyék héjszíne a fehérestől a világosbarnán át a mélyzöldig terjed, a héjat parafaszerű recék borítják. A harmadik csoportot a cukordinnyék alkotják, melyek sima felületűek, bordázottak vagy barázdás héjúak.

De legyenek akármilyenek is, ha nem igazán érettek, élvezeti értékük lecsökken. Márpedig legtöbbünk nem a kertjében termett sárgadinnyét fogyasztja, hanem a piacon szerzi be. Így kulcskérdés a jó választás. A sárgadinnye ugyanis utóérik, szedését (az ültetvényeken) 80-85 százalékos érettségben lehet megkezdeni. De mi van akkor, ha a termesztő 60-70 százalékos érettségben szedi le?

A legvalószínűbb, hogy kényszerérett, aszott, csökkent értékű vagy használhatatlan lesz. A választásnál a szagminta segíthet leginkább. Vegyük a fáradságot, emeljük az orrunkhoz a dinnye kocsánnyal ellentétes végét, s ha legalább enyhe, de egyértelmű sárgadinnyeillatot érzünk, nagy az esélyünk a teljes beérésére. Az utóérést otthon, a konyhában kísérjük figyelemmel: tapasztalni fogjuk, hogy finom illata egyre erősödik, majd eljut a csúcsra, ellenállhatatlanná téve a dinnyét. Ekkor fogyasszuk, s minél többet belőle, mert nemcsak üdítő gyümölcs, de jótékonyan hat a gyomor- és bélműködésre, jelentős a vesetisztító hatása. Kimagasló karotintartalma révén hatékonyan növeli az immunrendszer ellenálló képességét a gyulladásokkal szemben.


DINNYEFAGYI. Egy kisebb, teljesen érett sárgadinnyét megfelezünk, megtisztítjuk a magoktól, a húsát kivájjuk. Adjuk hozzá egy narancs kifacsart levét és két evőkanál mézet, majd alaposan turmixoljuk össze. Egy tojásfehérjéből verjünk habot és forgassuk a dinnyés masszába. Kis tálkákba adagolva tegyük legalább 8 órára a mélyhűtőbe, tálaláskor mentalevéllel díszíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek