Ha jön a dér…

AZ ORSZÁG szerencsésebb nagyobbik része megúszta a szeptemberi hajnali fagyokat, de már nem kell sokat várni, hogy a dér mindenhol megcsípje a kerti növényeket.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 10. 04. kedd2016. 10. 04.

Kép: Old sash window panels being recycled as garden cloches by fastening two panels together with hinges to create a tent shape. They are protecting a row of overwintering perpetual spinach against frost and rain damage. The unkempt vegetable plot has been left uncultivated and unattended since autumn while the ground is too wet to work. The weeds and grass have grown strongly due to the mild winter, and will now prove hard work to dig in or clear. In the background are six, vintage, low barn cloches made with wire frames and glass panels. Photographed after heavy hoar frost., Image: 274501137, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Sash window panels being recycled as garden cloches for frost and rain protection over perpetual spinach.
Old sash window panels being recycled as garden cloches by fastening two panels together with hinges to create a tent shape. They are protecting a row of overwintering perpetual spinach against frost and rain damage. The unkempt vegetable plot has been left uncultivated and unattended since autumn while the ground is too wet to work. The weeds and grass have grown strongly due to the mild winter, and will now prove hard work to dig in or clear. In the background are six, vintage, low barn cloches made with wire frames and glass panels. Photographed after heavy hoar frost., Image: 274501137, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Megszokottá vált az utóbbi években, hogy szeptember végén, október elején megérkezik az első fagy, és egy-két reggelen mínusz 3-4 fokos hidegek alakulnak ki. Ez elég is ahhoz, hogy a kerti növényeink egy része elpusztuljon.

Aztán megint jön több hét melegebb idő, de akkor már hiába. Jó lenne ezt a néhány napos lehűlést átvészelni, hiszen még többkilónyi friss paprikát, paradicsomot, babot, tököt, cukkinit, uborkát lehetne betakarítani a kertből.

Nos, az okosabbja emberemlékezet óta valamivel letakarja a szabad ég alatt élő növényeket.

Ezzel a módszerrel akár mínusz 2-3 fokos fagy esetén is megfelelően lehet védekezni. A takaró lehet akármilyen fólia, a lényeg, hogy elég nagy legyen: minél jelentősebb területet fedünk le, annál tekintélyesebb az a talajfelület, amely a nappali meleget visszasugározza, s így a fedett növények többsége megússza a hideget. Aztán alkalmi üvegsátrat is lehet emelni, már csak azért is, mert egyre több háztartásban cserélik le a régi nyílászárókat újakra, s akár tucatnyi üvegezett ablakkeret is rendelkezésre állhat.

Ezeket tehát nem érdemes kidobni, hiszen tavasszal kisebb üvegházat építhetünk belőlük a palántáinknak, ősszel pedig sátorszerűen felállítva a még termőképes növényeinket védhetjük meg vele.

A legjobb megoldás persze az igazi fóliasátor, amely a maga több tíz négyzetméterével és légköbméterével akár a mínusz 5 fokos hidegben is elviselhető hőt őriz meg a növényeinknek. Már a nyáron érdemes úgy gondolkodni, hogy november végéig folyamatosan termő paradicsom-, paprika-, uborkatöveket telepítünk a fólia alá.

Ezeknél csak az egyre kevesebbet sütő nap jelent akadályt: hiába a fagymentes környezet, csökken a virágzási hajlam, lassul a termésnövekedés, majd megáll. De azért nem utolsó dolog, ha még Mikulás előtt is tudunk egy-két szem paradicsomot szüretelni a saját kertünkből.

Ezek is érdekelhetnek