Kertésznaptár: Homokba fektetve

KERTÉSZNAPTÁR (október 21–27.)

Zöld FöldValló László2016. 10. 21. péntek2016. 10. 21.
Kertésznaptár: Homokba fektetve

Ha hideg, jól szellőző, se nem túl nedves, se nem túl száraz a pincénk, eredményesen tárolhatjuk benne a gyökérzöldségeket, homokba rétegezve. (A fűtött pince alkalmatlan erre.)
Az előkészítés során a földtől megtisztított sárga- és fehérrépán hagyjunk alig félcentis levélcsonkot, majd a gyökereket – a csonkos részükkel kifelé – úgy tegyük le sorban a fal mellé, hogy ne érintkezzenek. Ezt követően annyi homokot terítsünk el rajtuk, hogy befedje őket. Erre rakjuk az újabb sor gyökeret, amit ismét homokkal fedünk. Ügyeljünk, hogy a homok a tárolás idején mindvégig földnedves (de nem vizes) legyen, a hőmérsékletet pedig igyekezzünk 10 fok alatt tartani.


- Lehangoló, búskomor őszi napokon különösen vigasztalóan hatnak a még virágzó dáliák, őszirózsák, muskátlik, fuksziák. De bizony elég egyetlen fagyos éjszaka, hogy szirmaik, bimbóik elfeketedjenek, és akkor már a langyos, melengető napsütés sem hozza helyre őket. Érdemes takarófóliával védeni virágainkat, ha fagyveszély közeleg. Fagyveszély esetén ne felejtsük elzárni, illetve vízteleníteni a kerti csapot.

- A talaj megforgatása, valamint az alapozó trágyázás a jövő évi sikeres zöldségtermesztés alapja. Már csak azért is, mert a drága műtrágyák és a még annál is drágább szerves trágyák csak így fejtik ki maradéktalanul jótékony hatásukat. Ennek érdekében – a laza homoktalajok kivételével – már most ássuk fel a kertet, hogy tavasszal idejében kezdhessük a munkákat. Legalább 25-30 centi mélyen forgassuk meg a talajt, és jó, ha nagyobb hantokat hagyva ásunk, mert így a téli csapadékvíz mélyebbre szivároghat, a hant pedig tavaszra elporlad.

Ezek is érdekelhetnek