Őrzi rangját a fejes

Annak ellenére, hogy a reformtáplálkozás jegyében jó néhány zöldségfélénk nagyobb jelentőséget kapott az utóbbi tíz-húsz évben, a fejes káposzta változatlanul őrzi rangos helyét. Részint azért, mert az év nagy részében hozzájuthatunk, és finom, változatos ételeket készíthetünk belőle. Másfelől pedig kis ráfordítással és jövedelmezően termeszthető. (Persze a piacra termelés már komolyabb befektetést igényel a fajták és a termesztés tekintetében egyaránt.)

Zöld FöldValló László2016. 10. 04. kedd2016. 10. 04.

Kép: Vecsési káposzta lilakáposzta kapálás zöldség munkás napszámos dolgozó földmüvelés növénytermesztés 2011.09.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Őrzi rangját a fejes
Vecsési káposzta lilakáposzta kapálás zöldség munkás napszámos dolgozó földmüvelés növénytermesztés 2011.09.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Elsősorban C-vitamin-forrásként
jelentős, de – az ásványi sók
mellett – sok benne a B1- és a B2-vitamin
is. Hibája, hogy nagy rosttartalma
miatt nehezen emészthető.
A friss káposztafej C-vitamin-tartalma
a tárolás során kissé csökken, de
savanyítva teljesen megőrzi, ha
nyersen fogyasztjuk. A savanyú
káposzta a gyalult káposzta érlelt
formája, amit sóval, tormával, kaporral
és babérlevéllel ízesítenek. Az
érlelés során a káposzta bő levet
ereszt, benne a cukor tejsavvá alakul,
ez adja a jellegzetes ízét. Saját levében
hűvös helyen hónapokig eláll.
A fejes káposzta talajban nem
válogatós, a szélsőségesen rossz földek
kivételével mindenütt termeszthető.
A legszebben azonban mégis a
középkötött, mélyrétegű, tápanyagban
gazdag talajon díszlik. A hideget
jól tűri, az áttelelő fajták a huzamosabb
téli hideget is átvészelik. Igényli
a fényt, árnyékban, fák alatt nem
fejlődik jól. Kifejezetten vízigényes,
viszonylag sekély gyökérzete miatt is
gyakran szorul csapadékpótlásra:
öntözetlen viszonyok között 25-30
százalékos termésveszteséggel számolhatunk.
Tápanyagigényét leghatásosabban
az istálló- és a műtrágya
együttes kijuttatásával elégíthetjük
ki. Nitrogénigénye kiemelkedő, különösen
a fejlődése elején, a később
adott sok nitrogén ellenben rontja a
tárolhatóságát. Jó előveteményei a
hüvelyesek, a krumpli és a paprika,
viszont ne ültessük kukorica, cukorrépa
és zeller után. Noha az üzemi
termesztésben terjed az állandó helyre
vetés, a házi kertekben változatlanul
a palántázás a jellemző. A kis
gyökérzetű és a mélyültetésre érzékeny
káposztapalánta csak jól előkészített
és egyenletesen elmunkált talajba
ültetve fejlődik szépen. Ez különösen
igaz a hibridekre, melyek
igényesebbek, öntözés nélkül visszaesik
a fejlődésük. A mostanában
esedékes betakarítás során fontos
tudni, hogy az eső után, melegben
szedett fejeket meg kell szikkasztani,
különben fölrepedhetnek.


HUNGARIKUM LESZ A TÖLTÖTT KÁPOSZTA? Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a töltött káposzta jó eséllyel pályázhat arra, hogy hungarikum legyen. Ám mit szólnak majd ehhez a szerbek, a bolgárok, az oroszok, egyáltalán a nagy káposztás népek, amelyek fazekaiban alighanem jóval előbb ott rotyogott már ez a kiváló étel, mint a mieinkben?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek