Virágos temetőkert - Képünk illusztráció, van esztétikusabb helye is a koszorúnak

Szeretteink sírhantjának kis tere is alkalmas lehet arra, hogy zöld növénnyel, virággal ékesítsük. Emlékezésünk, szeretetünk jeleként, s azért is, hogy a sírkert ne maradjon parlagon, amit aztán felver a gaz. Ha így gyakoroljuk a kegyeletet, akkor az egész temetőt virágoskertté változtathatjuk – és nem csak halottak napja idején.

Zöld FöldValló László2016. 10. 30. vasárnap2016. 10. 30.

Kép: virág sír temető halott temetés emlékezés növény farkasréti 2012 10 18 Fotó: Kállai Márton

Virágos temetőkert - Képünk illusztráció, van esztétikusabb helye is a koszorúnak
virág sír temető halott temetés emlékezés növény farkasréti 2012 10 18 Fotó: Kállai Márton

Elvileg bármilyen virágot, örökzöldet ültethetünk a sírra, néhány gyakorlati szempontot azonban nem hagyhatunk figyelmen kívül. Így például, hogy mennyi időt szánunk a gondozására. Mert az egy- és kétnyári virágok, noha a legüdébbek és a legszínesebbek, rendszeres gondozást, kapálást, öntözést igényelnek.

Az évelők kevesebbel is beérik ugyan, de teljesen magukra hagyni ezeket sem lehet. (Nincs csúnyább, méltatlanabb látvány, mint a sok gyom között darvadozó virág.) További szempont az is, hogy ha valaki egy méternél nagyobbra növő növényt (fát) tervez a sírra ültetni, azt csak a temető üzemeltetőjének az engedélyével teheti meg.

Minthogy a sírkerti virágokkal való élésnek is létezik illemtana, itt mondjuk el, hogy alacsony síremlékhez kisebb növények valók, a magasabb, oszlopos örökzöld csak a magasabb fejkő mellé illik. Mint ahogy a sötét színű kőből készült síremlékekhez pedig az élénk színű virágok, növények valók, hogy oldják a komorságot. Nem annyira illem, sokkal inkább ízlés kérdése a művirág a sírkertben. Csábító, mert gyakran a megtévesztésig hasonlít az élőre, ráadásul „örök”, azaz nem hervad el. Ám idővel színét veszti, torzul és hosszú életű szemét lesz belőle, míg az élő virág, ha elhervad, a maga természetességével múlik el és válik földdé (tápláló komposzttá).

Ha csak ritkán áll módunkban ellátogatni a temetőbe, tanácsos az évelők, illetve cserjék közül választani a sírra. A kis télizöld meténg vagy a borostyán például hamar befutja a sírt, visszaszorítja a gyomokat. Száraz viszonyok között a kövirózsák és a varjúhájfélék zárt csoportjai szolgálhatnak tartós díszül. A cserjék közül elsősorban az alacsony termetű, illetve törpe változatok az előnyösek, így a minirózsák (a kőedényekbe is), a madárbirsek, a kecskerágó örökzöld és kúszó változatai. Önálló díszként szépen mutat a síron például a himalájai törpeboróka, illetve a puszpáng (buxus) vagy a magyal, amelyeket metszéssel formálhatunk, tarthatunk kordában. Az urnakő díszítésére kevés a lehetőség; a virágtartóba helyezett kis szárazvirágcsokorral emlékezhetünk elhunyt szeretteinkre.

Ezek is érdekelhetnek