Erdőjáró – Lampionok az erdőben

Messziről szemlélve sejtelmesen sárgállanak, piroslanak a kis lampionok a már csupasz cserjések, ligeterdők aljában, mintha erdei manók ülnének valamilyen szülinapi ünnepet. Közelebbről nézve kiderül, hogy egy évelő növény különleges termésdíszeit csodálhatjuk meg, amelynek nem is lehetne más a neve, mint lampionvirág (Physalis alkekengi).

Zöld FöldValló László2016. 11. 17. csütörtök2016. 11. 17.
Erdőjáró – Lampionok az erdőben

Ez a gyakran 60 centire növő, lágy szárú évelő vadvirág Dél-Európában őshonos és gyöktörzsekkel (rizómákkal) terjed. Nálunk elsősorban a középhegységekben gyakori.

Jelentéktelen fehér virágai nyáron nyílnak, megtermékenyülésük után a helyükbe lépő kis bogyótermések a virágok alatti csészelevelekkel együtt növekednek. Őszre a kifejlett bogyók skarlátpirosra színeződnek, ezeket azonban többnyire nem láthatjuk, mert a köréjük nőtt, pergamenszerűen fölfúvódott csészelevelek (lampionok) magukba zárják. A kezdetben zöld lampionok ősszel narancsvörös vagy tűzpiros színekben pompáznak.

Erdőjárásunk során érdemes ezekből a lampionos virágszárakból néhányat begyűjteni, a szobában megszárítani és a lakásunkat díszíteni vele.

Fontos tudni, hogy a lampionok belsejében rejtőző bogyótermés csak a madaraknak jelent ínyencséget, az ember számára mérgező. Ezért kockázatos a vad lampionvirágot a kertünkbe telepíteni. A fő képünkön látható, kerti dísznövényként árult, termesztett lampionvirágfajok termése viszont éretten ehető.

Ezek is érdekelhetnek