Kapás van! Akik látták a gardát

„A Balaton heringhala, a garda az ezüstösök között a legragyogóbb, alak szerint a legföltűnőbb óriási seregbe verődik, s valami titkos nyüzsgést, vándorlást végez; éppen mint az óceán heringje. E haltömegek ekkor oszlopszerűen töltik be a víz egész mélységét a fenéktől a színig...” Így jellemezte Herman Ottó a gardát az 1887-ben megjelent A magyar halászat könyve című nagy, összefoglaló művében. Az ő idejében még rendszeresen „látták” a gardát a Balaton halászai.

Zöld FöldValló László2016. 11. 06. vasárnap2016. 11. 06.

Kép: Herrmann Ottó a magyar halászat könyve metszet: a látott hal 2016 10 25 Fotó: Kállai Márton

Kapás van! Akik látták a gardát
Herrmann Ottó a magyar halászat könyve metszet: a látott hal 2016 10 25 Fotó: Kállai Márton

A halak ősz végén hatalmas rajokban indultak vermelőhelyükre, a tihanyi kútba (ahol 10-12 méter mély a víz, és a fenéken nem olyan hideg).

Ez az együtt mozgó hatalmas haltömeg sötét foltként mutatkozott (mint mikor a felhő árnyékot vet a vízre), amit Tihany magaslatairól megláthatott a „hegyen járó” halász, aki karjelzésekkel irányította a vízen várakozó csónakos társait a halraj fölé (amint a Herman Ottó könyvéből vett ábrán is látható), ahol azok kivetették hálóikat. (Innen a garda „látott hal” elnevezése.) Egy-egy szerencsés halászat alkalmával száz mázsát is kifogtak, a zsákmányt részben eladták, a maradékot felfüstölték és eltették szűkebb napokra.

E gardabőség sajnos már a múlté, de azért a Balatonban, a Dunában, a Tiszában és számos kisebb folyónkban (ahol a dévérkeszegek is élnek) ma is eredményesen fogható. Célzottan leginkább a Balatonon horgásszák, másutt nem várt, de örvendetes zsákmányként akad horogra, mivel a húsa ízletes, olajban eltéve, szárítva kiváló csemege. Finom fenekezős szerelékkel eredményesen horgászható, de a folyókban az apró körforgó villantók használata, illetve a műlegyezés is jó fogással kecsegtet. (Tápláléka főként apró rákokból, rovarlárvákból, repülő rovarokból és apró halakból áll.)

Átlagos testhossza 25-35 centi, hazánkban a félkilósnál termetesebb példányok már ritkák, a rekordot alighanem az a példány tartja, amelyet 1993-ban fogtak a Dunában, s egy kilót nyomott. Horgászati tilalmi ideje április közepétől május végéig tart, a legkisebb kifogható mérete 20 centi.
 

Ezek is érdekelhetnek