Mitől télálló az alma?

Zöld FöldO. Horváth György2016. 11. 17. csütörtök2016. 11. 17.
Mitől télálló az alma?

Télálló almát akar? Íme, az ügyes trükk: egy csepp jód, s máris dönthet a
vásárlásról. Nehéz igazi télálló almát nagyobb tételben vásárolni. Vajon megérett-e már annyira, hogy a pincében akár tavaszig is elálljon? – merül fel a
kérdés sokakban. Nos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal okos fogást
mutatott be a minap. Ennek lényege az alma cukor- és keményítőtartalma: ha
az alma érett, kevés benne a keményítő, mert az már cukorrá alakult. Ha pedig
még nem érett, akkor több a keményítő, azt viszont a jód kimutatja. Általános
iskolás korunk kémiaóráján cseppnyi jódot tettünk a félbevágott krumplira,
amitől az megkékült, megfeketedett. Ugyanígy reagál az éretlen alma is – de
az érett, cukros almán a jód nem színeződik el. E módszer egyébként a kezdő
kertészeknek is segíthet: egy próba, és eldönthetjük, szedhető-e már az almánk,
vagy még várjunk egy-két hetet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek