Termesszék velem! Csó-csó: Chayote (Sechium edule)

Magyarországon szinte ismeretlen, kivéve néhány elszánt növénygyűjtőt, akik mostanában – több-kevesebb sikerrel- ültetik ezt a furcsa alakú tüskés növényt. A kísérletező kedvű kertésznek érdemes megpróbálni ezt az új szokatlan fajtájú növényt.

Zöld FöldGrosz Tamás2016. 11. 17. csütörtök2016. 11. 17.
Termesszék velem! Csó-csó: Chayote (Sechium edule)

Gyümölcse lehet körte alakú, vagy kissé lapított egy kis gödörrel, vagy pedig tüskés. Nos, én erről a tüskésről írnék, amit egyszer már próbáltam ültetni, de csak futott a világba, virágot nem hozott, és termés sem lett rajta. Ezúttal több sikerrel jártam, ha még nem is élvezhettük ki teljesen a Chayote-termesztés lehetőségeit.

A Chayote (Sechium edule) a kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozik. Erőteljes növekedésű kúszónövény, a trópusokon évelő (nálunk sajnos elfagy).
Gyökerei a trópusokon gumószerűen megvastagodnak és elérheti a 8-10 kg-ot is. Egyébként a gyökér is ehető!
Levelei ötszög alakúak, hasonlóan az uborkáéhoz, és ehetőek. Az üreges szár hosszirányban barázdált, gyéren szőrökkel fedett. Kelés után a hajtások gyorsan elérik az első néhány méter, de a növekedés üteme ezt követően csökken. Az alsó hónalji oldalhajtás viszont gyorsan növekszik, és a körülményektől függően elérheti a 6-12 métert is!

Ugyanazon a növényen található hím- és nővirág, a virágok fehéres-sárgás színűek. A virágzást követően egy hónapra van szükség, hogy a termés beérjen.

A tökféléktől eltérően (amelyekben sok a mag), a Chayote-ban csak egy magot találunk. Beérés után hűvös, száraz helyen kell tárolni. A Csó-csó az eredeti helyén akár 80-100 db termést is hozhat! Nálam ez nagyon szerényen sikerült, mert 6 nagy és rengeteg kisebb termés fejlődött ki, és az utobbiak már nem értek be. 

Ültetni kordon vagy valamilyen támaszték mellé kell, hiszen gyorsan növő szára hamar eléri az 5-6 métert! Én egy galagonya-bokor mellé ültettem, amit hamar be is futott, majd tovább kúszva átment a sövényemre is, ami nem lett rossz megoldás, hiszen a „tám”-növényeket nem zavarta, viszont a szél így nem tett kárt a Chayote-ban. Megjegyzem, hogy legalább 5-6 hónapos tenyészidőszakra van szükség, hogy a termés be is érjen!


Gyógyhatásai:
Leveleinek és gyümölcsének vizelethajtó és gyulladásgátló hatása is ismert. Teája érelmeszesedésre és magas vérnyomásra is jó.

 Én érdemesnek tartom a kiskerti termesztését!
                                                                                

Grosz Tamás                                                                         
[email protected]