Vermeljünk télire!

Kétségtelen, hogy a pincében kényelmesebben tárolhatjuk például a gyökérzöldségeinket, de a szükséges hideg és a nagy páratartalom (ami a hosszú ideig tartó és gazdaságos tárolás feltétele) gyakran nem garantálható. Házi kerti körülmények között az ősi verem mind a mai napig az eredményes téli tárolás legjobb eszköze.

Zöld FöldValló László2016. 11. 10. csütörtök2016. 11. 10.
Vermeljünk télire!

A nagyobb mennyiségben termesztett (vagy ősszel dömpingáron vásárolt) gyökérzöldség tárolásához érdemes kicsit beruházni, s olyan fedett vermet építeni, amelyben, bár szűken ugyan, de mi is elférhetünk. Ennek megfelelően a vermelőgödör ajánlott (belső) méretei a következők: szélessége 150-200 centi (középen egy keskeny úttal), mélysége 100-120 centi, hos?- sza pedig az igényeknek megfelelően változtatható, de legkevesebb 2-3 méter. (A tető majd e fölött magasodik.)

A gödör fenekén, annak is a közepén ássunk hosszanti, egy ásónyom szélességű és mélységű árkot a beszivárgó víz összegyűjtésére, illetve szikkasztására.

A verem készülhet csak földből, de időállóbb, ha téglával, deszkával bélelt. (A beton és a fólia alkalmatlan erre, mert megakadályozza a szellőzést.) Lehetőleg északi fekvésű legyen, s jó, ha a kert szintjéből kissé kiemelkedik, mert így ott nem gyülemlik fel az esővíz. Ha mégis fennáll ez a veszély, ássunk vízelvezető árkot a verem körül.

Vermelőközegünk lehet föld, homok vagy tőzegkorpa. (Ez utóbbi különösen alkalmas, mert csíramentes és jól tartja a nedvességet.) A szalmatakarás nem ajánlott.

A vermelőközeget ne öntözzük, annak természetes nedvessége révén maradnak frissek a termények. A veremben az egyes gyökérzöldségsorokat 15-20 centis takaróközeggel válasszuk el egymástól. A legfelső takaróréteg vastagsága lehet 40 centi is, hogy biztosan védjen a fagyoktól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek