Türelem gyümölcsei - Ne a sütőben!

Gyümölcseink tekintélyes része utóérő: úgynevezett szállítási érettségben takarítható be, a fogyasztóhoz kerülve pedig rövidebb-hosszabb érlelés után éri el a teljes (fogyasztási) érettségét. E tulajdonság nagy jelentőségű, különösen a déligyümölcsök esetében, hiszen így vészelik át a hosszú távú szállítás megpróbáltatásait, hogy aztán otthonunkban érhessenek be teljesen. Már ha erre elég időt hagyunk nekik…

Zöld FöldValló László2016. 12. 14. szerda2016. 12. 14.
Türelem gyümölcsei - Ne a sütőben!


Olykor előfordul, olyan zölden szedik le a gyümölcsöt, hogy az képtelen utóérni. De ez ritka, sokkal jellemzőbb, hogy az utóérlelés a fogyasztói türelmetlenség miatt marad el. Márpedig a nem teljesen érett gyümölccsel nem csak az a baj, hogy nem nyújtja azt az élvezeti élményt, amit megtehetne, de megpróbálja még a gyomrot is.

A teljesen érett gyümölcsben az illat és a zamat, s vele a beltartalmi értékek is a csúcsra jutnak – így például a keményítő szénhidráttá (gyümölcscukorrá) alakul, a sejtfalak megpuhulnak, ami a gyomor szempontjából is a legjobb állapot.

A közkedvelt banán szintén gyakran szorul utóérlelésre: ha a gyümölcs kissé puha lesz és illatos, akkor a legjobb fogyasztani.

Az avokádó sokak türelmét teszi próbára, mert gyakran egy heti, olykor még ennél is több utóérlelést kíván. Akkor vágjuk fel, ha kézbe fogva és megforgatva már minden pontján enyhén puha. Ekkor az avokádó magja is szépen elválik a hústól (míg az éretlen húsa odaragad), az aranysárga gyümölcshús pedig valóban úgy kenhető, mint a vaj. Az ananász is türelmet kíván (e sorok írója rendesen másfél-két hétig érleli). Ne ijedjünk meg, ha elveszti üde zöld színét és megcsúnyulva rozsdabarna-hervataggá válik, mert így lesz érett (amiről az egyre erősödő illata is tanúskodik). De a mangó, a papaja,a csirimojó is hasonlóképpen igényli a türelmet: ha erős zöldes alapszínük eltompul, a rájuk jellemző fedőszínük megerősödik, s az egész termés (kissé) puha tapintású lesz, akkor válnak igazán éretté. A datolyaszilva (vagy kakiszilva) szintén megvárakoztatja a fogyasztót: lehet, hogy hetekig kell várni, amíg szépen besárgul és megpuhul – ha akkor félbevágjuk, könnyűszerrel kikanalazhatjuk a vajpuha húst a héjból. De a naspolya is türelemgyümölcs, hiszen a húsa csak akkor válik le szépen a magokról, ha az egész termés megbarnul és megpuhul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek