Anyósnyelvvel a benzol ellen

Köztudott, hogy a szobanövények oxigént termelnek és párát bocsátanak ki, így frissítve a helyiség elhasznált levegőjét. Az azonban már kevésbé közismert, hogy jó néhányuk számos olyan nemkívánatos vegyületet is megköt, amelyeket az épületekhez, illetve a berendezésekhez, a bútorokhoz használt vegyi anyagok „lehelnek ki” magukból. Különösen áll ez az új építésű-berendezésű irodaházakra, családi otthonokra.

Zöld FöldValló László2017. 01. 26. csütörtök2017. 01. 26.
Anyósnyelvvel a benzol ellen

Gondoljunk a falfestékből, padlószőnyegből és az új bútorokból kigőzölgő, idegen szagokra: ezek hátterében olyan illékony szerves vegyületek állnak, amelyek fejfájást, hányingert, fáradékonyságot, viszketést vagy éppen légzési nehézséget okozhatnak. Kiszellőztetésük, teljes eltüntetésük hónapokig is eltarthat, amire persze nincs idő, hiszen mindenki mielőbb birtokba szeretné venni az új hajlékot. Itt jönnek a képbe a szobanövények, elsősorban is azok, melyek képesek semlegesíteni az illékony ártalmas vegyületeket. Nem is gondolnánk, hogy az efféle méregtelenítésben régi és talán már kissé megunt szobanövényünk, az anyósnyelv (Sansevieria) áll az élen (az olyan szagos anyagok kiszűrésében, mint például a formaldehid, a benzol, a triklór etilén és a különböző nitrogén-oxidok). A szép flamingóvirág elsősorban az új bútorok káros kigőzölgéseit semlegesíti, míg a rákvirág ((Aglaonema), a majomfa (Crassula) és az aloé (Aloe) általánosan szűri a légteret. Az otthonukban cigarettázók számára lehet fontos, hogy a kafferliliom (Clivia), a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera), a szobafikusz (Ficus) és a sugárarália (Scheffera) eredményesen semlegesíti a levegő cigarettafüstjét.

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói a növények méregtelenítő szerepét irodai környezetben vizsgálva arra jutottak, hogy az említett vegyi anyagoktól mentesített térben a dolgozók kétszer jobban teljesítettek azokhoz képest, akik a szobanövények nélküli irodai szobákban végezték munkájukat. A kutatási eredmények szerint a dísznövényekkel benépesített, „zöld” munkahelyi környezet általában is teljesítménynövelő hatású (nemcsak az új építésű, berendezésű terekben), így már csak ezért is érdemes „bezöldíteni” az otthoni lakótereket, gyerekszobákat is.

Ezek is érdekelhetnek