Legendák fekete madara

Kevés olyan madara ismert az északi féltekének, amelyhez annyi legenda, mítosz, hiedelem kapcsolódna, mint a hollóhoz. Ebben alighanem része van a varjúnál nagyobb, tekintélyes külsejének, vaskos, nagy csőrének, a 130 centit is elérő szárnyfesztávolságának, ébenfekete tollazatának. Röpte erőteljes, egyenes vonalú, de gyakran kering a magasban, ilyenkor messze hangzik titokzatos, mély klong-klong vagy króó-króó kiáltása. Ez különösen messzire elért a régebbi századokban, amikor az öldöklő csaták után hollók ezrei köröztek az elnémult csatatér fölött és lepték el az emberi tetemeket.

Zöld FöldValló László2017. 01. 05. csütörtök2017. 01. 05.
Legendák fekete madara

Nem csoda, hogy mítoszok, hiedelmek kötődtek hozzá; a németek és a svédek például évszázadokon át úgy tartották, a hollók a meggyilkolt emberek szellemei. A Brit-szigeteken a walesiek istenként tisztelték, nemkülönben az Észak- Amerika nyugati partjain élő bennszülöttek, és hasonlóképpen a Kamcsatka félszigeten élő őslakók is. Napjainkban Írország és Wales hivatalos címermadara.

A holló köztudottan összeforrt Mátyás királyunk történetével is, olyannyira, hogy királyi jelképpé lépett elő. A Sziléziai Krónikában lejegyzett legenda szerint Mátyás király az egyik vadászat alkalmával levette a kezéről a gyűrűjét, s azt egy holló elragadta. (Ami annyiban életszerű, hogy a szarkákhoz hasonlóan a hollók is előszeretettel gyűjteneklopkodnak fényes tárgyakat.) Mátyás nem hagyta annyiban, üldözőbe vette a madarat és visszaszerezte a gyűrűt, erre az esetre emlékezve választotta címermadarául a hollót.

Más források szerint viszont ennél sokkal prózaibb oka lehetett a címerválasztásnak: a király nagyapjának Holló köve nevű birtokrésze a névadó. Mindez azonban nem homályosítja el a magyar történelmi múlt egyik legszebb legendáját, amely szerint amikor a fiatal Mátyás Prágában raboskodott, anyja egy holló útján küldött neki levelet – ennek Arany János állított remekbe szabott irodalmi emléket Mátyás anyja című balladájában.

A hollót a föld egyik legokosabb madarának tartják a kutatók, ami agyának a többi madarakénál nagyobb méretében, illetve remek alkalmazkodóképességében is megnyilvánul.

Kísérletek sora derített fényt kitűnő problémamegoldó képességére, ami a mindennapi betevő falat megszerzésében különösen is megmutatkozik. E képességek révén egyes helyeken már túlságosan is elszaporodott, ahol immár kártevőként tartják nyilván.
 

Ezek is érdekelhetnek