Meddig csíraképes? Ilyenkor is akad dolga a kertésznek

Ebben a mostani, cudar hidegben sem kell tétlenkednie a vérbeli kertésznek. A meleg szobában érdemes átnézni a vetőmagvainkat, mikor gyűjtöttük. Ugyanis egyes magokat hiába őrizzük lelkiismeretesen, megfelelően száraz, sötét helyen, mégsem kel ki, aminek biológiai okai is lehetnek.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 01. 19. csütörtök2017. 01. 19.

Kép: Vetőmag ültetés csíráztatás növényfajták 2017 01 05 Fotó: Kállai Márton

Meddig csíraképes? Ilyenkor is akad dolga a kertésznek
Vetőmag ültetés csíráztatás növényfajták 2017 01 05 Fotó: Kállai Márton

Táblázatunkból kitűnik, hogy alegtöbb zöldségféle magja több évig is felhasználható, míg néhányé csupán egy évig. Ez utóbbiakat érdemes csak megjegyezni: tehát ha sóska, pasztinák, kapor, spárga, feketegyökér magvát fogtuk, netán maradt az előző évben vásároltból, azt ne tartalékoljuk el jövőre. Hasonlóan járjunk el a petrezselyemmel, mert az is csupán rövidebb ideig őrzi meg a csírázóképességét.

Elkerülhetjük a bizonytalanságot, ha nem csak a faj és fajta nevét, hanem a begyűjtés dátumát is ráírjuk a tárolópapírra. Érdemes próbavetést csinálni: mélytányér aljára tegyünk vattát, terítsünk rá papírtörlőt vagy WC-papírt, arra rakjuk a magvakat, majd takarjuk be megint egy réteg papírral, végül öntsünk rá kevés vizet. Tartsuk a tányért szobahőmérsékleten, s néhány nap alatt kiderül, mennyire életképesek a magvaink.

A magok csírázáshoz szükséges ideje nagyon eltérő, ezt is vegyük figyelembe.

A szakértők szerint az 50%-nál rosszabbul csírázó magvakkal nem érdemes foglalkozni, de ha abból a fajtából nincs semmiféle utánpótlásunk, nyugodtan használjuk, azonban számoljunk azzal, hogy a fele mag kel ki csupán.

Ezek is érdekelhetnek