Nagyon messziről érkezett - Párától frissül

Igen messziről, Ausztrália, Új-Zéland, illetve a hozzá közeli Norfolk-sziget meleg égövi fennsíkjairól érkezett Európába a Norfolk-szigeti araukária, hogy aztán szobafenyő néven váljon közkedveltté (latin neve: Araucaria heterophylla vagy excelsa).

Zöld FöldValló László2017. 01. 12. csütörtök2017. 01. 12.

Kép: , Image: 8793458, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Norfolk pine / Araucaria heterophylla
, Image: 8793458, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Őshazájában nemritkán 55-60 méteres, sudár termetű, gyönyörű fává nő. Ez a szép, arányos fenyőformát öltő, világoszöld tűlevelű növény nálunk is változatlanul kedvelt szobai dísz. A mi (szobai) körülményeink között lassan növekszik, tíz évbe is beletelhet, amíg eléri a 2,5 méteres magasságot. De jól van ez így, hiszen csak addig mutat szépen.

Ha kinövi a lakást, a legjobb túladni rajta, még mielőtt a csúcsa visszahajlana: elajándékozható például olyan iskolának, óvodának, amelynek van magas belső terű, világos része. A szobafenyő erősen páraigényes, ezt különösen télen kell szem előtt tartanunk. Jó, ha hetente kétszer-háromszor is bepermetezzük az egész növényt langyos, lágy vízzel. Földjét rendszeresen öntözzük, de két locsolás közt hagyjunk mindig annyi időt, hogy cserepének talaja kissé kiszáradjon (megszikkadjon).

A téli időszakban a legjobb hideg térben (legfeljebb 17 fokos helyiségben) tartani, erre alkalmas lehet a világos lépcsőház vagy az üvegezett veranda. Nyáron a hűvös, félárnyékos szobában érzi a legjobban magát.

Ha van kertünk, júniustól kitehetjük a szabadba is a naptól védett, árnyékos részbe. Károsítói nem ismertek, elszáradt ágait tanácsos lemetszeni, más beavatkozástól tartózkodjunk.

Ezek is érdekelhetnek