Nem játék az élő nyúl

Sokan tartanak hobbiból nyulat, ám a megunt jószágokból is mind több akad. Ez már nem húsvét utáni, hanem egész éves gond, sőt karácsonykor is jellemző a kisállatok ajándékozása.

Zöld FöldPalágyi Edit2017. 01. 11. szerda2017. 01. 11.
Nem játék az élő nyúl

Gyakran hirtelen fellángolásból veszik magukhoz az állatot, aztán egyre kevesebbet foglalkoznak vele, végül pedig kiteszik – mondja az Első Nyúlmentő Alapítvány vezetője. – A nyúl a harmadik legnépszerűbb a kedvtelésből tartott állatok között. Sajnos azonban sokan felelőtlenek, így a megunt állatok lefogyva, betegen az utcán végezhetik. A csavargás idején a nyulakat számos betegség megtámadhatja, így például a fülatka is. Az még jó, ha a hozzánk került nyuszi olyan állapotban van, hogy orvosi segítséggel megmenthetjük – magyarázza Meier Krisztina, a csaknem két éve alakult alapítvány vezetője.

Önkénteseik és befogadóik a főváros mellett az ország több pontján látják el ideiglenesen a jószágokat. Eddig több száz nyúlnak találtak örökbefogadót – az örökbe adás azonban hosszas folyamat: alaposan megnézik, hová, milyen körülmények közé kerül az állat. A nyulakat ivartalanítják, az alapítvány ugyanis az állatvédelmi szempontokat tartja szem előtt, így sem szaporításra, sem étkezési célra nem adják tovább a jószágokat. Az örökbefogadónak tehát le kell mondania a nyúlpaprikásról…

– A nyuszik bolondul viselkednek az ivarérés idején. Miután megszelídítjük őket, ragaszkodók lesznek, meghálálják a sok-sok törődést – állítja Krisztina, aki 12 éve vette az első törpenyulát, s ma tíznél több saját nyuszit tart. Házi kedvencnek azért válhat be a tapsifüles, mert nincs vele túl nagy gond: nem kell sétáltatni, bár nagy a mozgásigénye, és takarítani is muszáj utána. Az ivartalanítás után nyugodtabbak a nyulak, ezért az alapítvány vezetője azt javasolja, hogy ivartalanított bakot és nőstényt tartsanak együtt a gazdáik, így az állatok nem magányosodnak el. A frissen mentett és hazahozott jószágot azonban legalább két hét karanténba kell tenni, nehogy megbetegítsék egymást.

Az alapítvány önkéntesei vad – azaz üregi vagy mezei – nyulakat is befogadnak, nevelik, majd fokozatosan visszaengedik a természetbe. Ha magára hagyott vadnyulat találunk, érdemes gyorsan szakszerű segítségért állatorvoshoz vagy a nyúlmentőkhöz fordulni, de hívhatjuk a vadasparkokat is. A talált vadnyúlfiókának tilos tehéntejet adni, csak vizet és szénát kaphat, és ne simogassuk, ha van rá remény, hogy az anyja még elfogadja.
(Egyéb hasznos információk a leendő örökbefogadóknak a www.nyulmentoalapitvany.hu oldalon találhatók.)

Ezek is érdekelhetnek