Ráncosan lesz ízletes

Talán meglepő, de a golgotavirág néven ismert, különlegesen szép virágú dísznövény és a passiógyümölcs (vagy maracuja) összetartozik, minthogy ez utóbbi a virágból alakult ízletes termés.

Zöld FöldValló László2017. 01. 19. csütörtök2017. 01. 19.
Ráncosan lesz ízletes

De pontosítsunk, mert a golgotavirágfélék 430 fajt számláló nemzetségében csak mintegy húsz faj terem ehető gyümölcsöt. Közöttük a barnáspiros színű passiógyümölcs a legnagyobb jelentőségű, ennek neve maracuja. A passiógyümölcs a hipermarketekben és a nagyobb piacokon kapható, leginkább a barnás-lilás színű, tyúktojásnyi méretű maracujával találkozhatunk. Éretlenül a héja sima és fényes, éretten ráncos (túléretten túlságosan savanyú). A termés ásványi anyagokban gazdag, C-, B1- és B2-vitamin-tartalma is jelentős. Az érett gyümölcsöt félbevágjuk és a héjából kikanalazzuk. A magja is ehető, szitán átpasszírozva elkülöníthető. A sárgás színű, zselés-kocsonyás állagú gyümölcshús karakteres és különleges ízű.

Mivel igen erőteljes aromájú, kis mennyiség is elég belőle megízesíteni például az édességeket. De sajátos ízt ad az italoknak (koktéloknak), lekvároknak vagy a fagylaltoknak is.

Ezek is érdekelhetnek