Trópusi virágékszerek

Sokan vannak és gyönyörűek az orchideafélék, természet adta változataik száma is több tízezer, a hibrideké pedig a százezret is meghaladja. Nem csoda, hogy a nemesítők nagy elánnal alkották-alkotják a szebbnél szebb új fajtákat. A laboratóriumi szaporítási módnak köszönhetően pedig nagy tömegű szaporításuk is megvalósult, így viszonylag olcsón hozzájuthatunk a növényvilág talán legszebb kincseihez.

Zöld FöldValló László2017. 01. 02. hétfő2017. 01. 02.

Kép: Orchidea virág növény szoba ablak ápolás 2016 12 14 Fotó. Kállai Márton

Trópusi virágékszerek
Orchidea virág növény szoba ablak ápolás 2016 12 14 Fotó. Kállai Márton

A legpompásabb virágú orchideák eredeti (trópusi) környezetükben fán vagy sziklákon élnek, a vizet és a táplálékot leveleikkel és léggyökereikkel veszik fel a környezetükből, így hagyományos termőföldet nem igényelnek.

Virágformájukra a kétoldali szimmetria jellemző, és mindegyiken megtalálható a nektárt tartalmazó úgynevezett mézajak a beporzó rovarok nagy örömére. A virágok – a kék kivételével – a szivárvány minden színét magukra ölthetik és gyakran heteken át nyílnak.

A nálunk kapható orchideák túlnyomó többsége valamilyen lepkeorchidea (Phalaenopsis). Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy gyönyörűek, ezek viselik el a legjobban a szobák téli melegét és páraszegény környezetét. Légzőgyökereik gyakran kifelé – mondhatni, rendetlenül – állnak, de hagyjuk így, ne kurtítsuk meg, ne kényszerítsük cserépbe, mert szükségük van a fényre. Óvjuk növényeinket a tűző naptól és a huzattól, olyan helyet keressünk nekik a lakásban, ahol azért bőven kapnak fényt. A párás környezet nagyon fontos az orchideák – így a lepkeorchidea – számára is.

Különösen a száraz levegőjű lakásban ajánlott megoldás, ha a cserepét nedves tőzeggel teli tálba tesszük, és erre helyezzük a növényt, s azután a tőzeget állandóan nedvesen tartjuk. De ha vízpermettel rendszeresen párásítjuk az orchideát és környezetét, már sokat tettünk a jól tartása érdekében. Tanácsos, ha orchideánkat több szobanövény társaságában helyezzük el a szobában, mert így könnyebb megteremteni és fenntartani a párás mikroklímát, ami a legtöbb növény számára kívánatos.

Ezek is érdekelhetnek