Várjuk ki a fagyok végét

MÉG NEM SZABAD metszeni! Nagyok voltak a fagyok, de január végéig az előrejelzések szerint sok –10 fok alatti éjszaka jön még, tehát károsodhatnak a fák, a szőlők, a bokrok ágai, rügyei.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 01. 21. szombat2017. 01. 21.

Kép: Nyárlőrinc, 2011. január 23. Balogh Illés almafáit metszi. Fotó: Ujvári Sándor

Várjuk ki a fagyok végét
Nyárlőrinc, 2011. január 23. Balogh Illés almafáit metszi. Fotó: Ujvári Sándor

Ezért várjunk a metszéssel februárig, akkor talán már látni lehet, mikor is tavaszodik, kell-e még nagyobb fagyokkal számolni.

A metszés lényege, hogy a termés mennyiségét a virágrügyek számának szabályozásával befolyásoljuk. Ha most metszünk és jön még rügypusztító hideg, akkor a kelleténél kevesebb rügy marad, s a termés eleve csak kisebb lehet.

A metszés előtt meg kell néznünk, hogy a rügyek mekkora hányada vészelte át egészségesen a telet, és mennyi milyen mértékben károsodott. Ezt jó éles késsel, pengével és egy nagyítóval végezhetjük: általában a többinél ducibb, gömbölydedebb virágrügy vékonyabb hajtásokat fog nevelni.

A rügyet vágjuk ketté, ha nincs benne sok elhalt, barnás rész, akkor szerencsénk van. Ha sokat találunk, akkor egy vesszőnek/termőágrészletnek az összes rügyét nézzük meg, s nagyjából láthatjuk, hány százalékos a károsodás. Ennek a számnak az ismeretében végezzük el aztán a metszést: ha sok az elhalt rügy, többet hagyjunk fenn a fán, a szőlőn, a bokron, míg ha nincs gond, akkor a fajtára, fajra, termesztésmódra jellemző módon messünk.

Akadnak, akik már ősszel is metszik fáikat, a hozzá nem értők a szőlőt, a rózsát is visszavágják, ami nem ajánlott. A kiskertekben a február végi, március elejei metszés az ideális, általában akkor végezzük el, ha nincs fagy, és az ágak, vesszők kiengedtek, nem pattannak, törnek el könnyen. A nagy hidegben végzett metszés hátránya, hogy a vágási felület nehezebben szárad be, ezért fagysérülést szenvedhet a növény, a vágott ág egy része a rügyek egy részével együtt visszaszáradhat, ráadásul megtelepedhetnek rajta a kórokozók, amelyek később nagy gondot okozhatnak.

Az sem jó, ha már megindult a nedvkeringés a növényben, mert akkor a növény a vágásfelületen keresztül folyadékot veszít, s csak lassan képes egészséges beszáradó felületet képezni, könnyebben megtelepedhetnek rajta a gombák és más kórokozók.

Nem könnyű eltalálni a metszés helyes időpontját, szezononként csak néhány hét áll rendelkezésünkre, de ez a kiskertekben általában nem okoz problémát.

Ezek is érdekelhetnek