Várva várt fagyhalál

Bár a mostani hideg megtizedeli az újonnan Magyarországra telepedett károsító rovarok és kórokozók számát, biztos, hogy jócskán marad az elmúlt években megjelent és egyre terjedő új ízeltlábúak, gombák, baktériumok és vírusok közül.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 01. 07. szombat2017. 01. 07.
Várva várt fagyhalál

A kertészek most örülhetnek a mínusz 10-15 fokos hidegnek, de jól teszik, ha az új jövevényekről egyre többet tudnak meg még most, a jó meleg szobákban ülve, hogy már ne érje őket sok meglepetés.

A tavaly már a bulvársajtót is felizgató mértékben elszaporodott amerikai lepkekabócáról, a zöld vándorpoloskáról most nem szólunk bővebben, írtunk eleget a nyáron és ősszel. S bár már két éve cikket szenteltünk az ázsiai márványpoloskának, ám nagyobb elterjedése az idén, illetve 2018-ban várható. Egyelőre a fővárosban és a környékén találkozhatunk vele leginkább, de előbb-utóbb mindenhol megjelenik és legalább akkora kárt fog okozni a kertekben, a földeken, mint a már említett vándorpoloska. Az amerikai és olasz tapasztalatok legalábbis ezt vetítik előre. Az állat – ahogy az mostanában is szokás – kereskedelmi zöldség- vagy gyümölcs-, netán dísznövény-, akár bútor- vagy faanyagszállítmányokkal érkezhetett Európába, így Budapestre is. Egy-egy gócpontból kiindulva viszont gyorsan terjed, hiszen jól repül, ellenállóképes és sok károsítója sincs.

Az idén továbbterjedhet egy nagyon veszélyes gomba: a már ismert monília olyan faja, amelyik a már érő gyümölcsöket támadja meg. Ez nem a szokásos monília, mely a virágokon át a hajtásokat fertőzi tavasszal, vagy az érett gyümölcsökön megjelenő – körkörös telepeket alkotó – változat. Ez a Monilinia fructicolának nevezett gomba a nyár közepén, a legnagyobb melegben betegíti meg például a kajszit és az őszibarackot. Már évek óta azonosították, de nagyobb megjelenése mostantól várható.

Tavaly nyár végén, ősszel új muslica jelent meg, amely nemcsak az érett gyümölcsöket eszi, hanem a még egészségesekbe rakja be a petéit, ráadásul a bogyósoktól az almán át a szőlőig terjedhet a tápnövények sora. Az apró, foltos szárnyú muslica a málnást is tönkreteheti, mert egyegy termésben akár 10-20 lárva is élősködhet az évente sok generációt hozó rovarból. S nagy baj lesz, ha az Alpokon átkel – és ez akár már ebben az évben megtörténhet – a földközi-tengeri gyümölcslégy. Ez az állat az olaszoknál már „bizonyított”: nagyobb almáskertekben akár 20 százalékos kártételre is képesnek bizonyult. De minden más sárga gyümölcs is veszélyben van, mert kimondottan imádja ezt a színt.

Ezek is érdekelhetnek