Az árak elszálltak - Luxus lett a zöldségféle

EGY FEJ SALÁTA áráért egy kiló csirkecombot lehet venni, egy kiló brokkoli vagy cukkini pedig egy kiló színkaraj árához közelít. A gyümölcs, a zöldség – néhány kivételével – szinte luxusnak számít. Megőrült a világ? Vagy csak a tél tréfálta meg a hidegektől elszokott termelőket?

Zöld FöldO. Horváth György2017. 02. 18. szombat2017. 02. 18.

Kép: Élelmiszerbiztonsági ellenörzés a Fehérvári úti piacon vásárcsarnok piac zöldség hentes hús 2013.03.28. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Az árak elszálltak - Luxus lett a zöldségféle
Élelmiszerbiztonsági ellenörzés a Fehérvári úti piacon vásárcsarnok piac zöldség hentes hús 2013.03.28. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Előbb a fagy tarolt, most pedig a kofák.

Sokkolóak a piaci hírek, legyen szó baromfiról, tojásról, zöldségről, gyümölcsről, de már egyes tejtermékek is drágulnak. Sok család most először tapasztalja meg, milyen is volt régebben a tél, amikor egyszerűen nem volt paprika, paradicsom, és egyáltalán, szinte semmiféle primőr a pultokon, csupán a télen is eltarthatóak, értékesíthetőek. (Más kérdés, hogy családok százezrei ma sem engedhetik meg maguknak a primőrvásárlás luxusát.)

Most viszont – hosszú évtizedek óta először – egyrészt hiánycikk lett a zöldségek egy része, másrészt olyan drága, hogy az átlagkeresetűek sem engedhetik meg maguknak. Nem nálunk történt valami baj, hanem az Európa nagy részét ellátó mediterrán térségekben: az ott is sokáig tartó nagy hideg, valamint az esőzések és áradások tették tönkre a termést, illetve csökkentették annyira, hogy még legalább márciusig ellátási gondokkal kell számolni.

Főleg Dél-Spanyolországban és Itáliában a több tíz négyzetkilométernyi fóliás termesztőberendezéseknél van gond: ott télen sem nagyon szoktak tüzelni, van elég napfény, hogy teremjenek a növények. Nos, ezek a térségek adták a salátától a paradicsomig mindenféle téli zöldség akár 80%-át is Európában. Ám most nem: a zord időjárás miatt kiesett a termés 25-50%-a, ami hiányt és óriási áremelkedést okoz. Vannak termények, melyek háromszor többe kerülnek, mint tavaly télen. A nagy hidegben a fagyra érzékeny zöldségfélék szállítása is bonyolult, csak temperált kamionokban lehetséges, és a tárolásuknál is fűtésre van szükség. Sok kereskedő erre nem rendezkedett be, így aztán emiatt is csökkentek az értékesíthető tételek.


FEJADAG ANGLIÁBAN. Ezért tehát nincs saláta, főként jégsaláta, amiből olyan hiány alakult ki, hogy egyes angol boltokban korlátozni kellett a vásárlást. A Tesco a nagy-britanniai üzleteiben bevezette, hogy az Iceberg salátából egy-egy vevő legfeljebb hármat vehet, míg egy másik bolthálózatnál, a Morrison'snál két saláta a maximális „fejadag”, brokkoliból pedig hármat lehet vásárolni. Más láncoknál egyelőre csak az árak emelkednek meredeken, a háromszorosára.
Már a kormányfő, Theresa May szóvivője is megszólalt, jelezve, tudnak a problémáról, és az élelmiszer-ipari tárca figyeli a helyzetet. A pánik mindenesetre elkezdődött: sosem szoktak e zöldségekből tömegével vásárolni, most viszont mindenki vinné, hogy híre ment a hiánynak.
Ez itthon nem fordult elő, igaz, akadnak egyes időszakok, amikor egy-egy termék egyszerűen nincs. De ettől még nem áll fejre a világ. Attól már inkább, hogy milyen árakon kínálják az árut. Mert azért, valljuk be, nem normális, hogy egy kiló paradicsomért, paprikáért már hetek óta jóval ezer forint feletti összeget kérnek, egy-egy kiló cukkini, tök, padlizsán ára 1500 forint körüli. Annyi, mint a karajé, csirkemellfiléé.
A helyzet ráadásul fokozódhat, mert a januári hideg miatt hat-nyolc hétig egyáltalán nem érkezhet saláta Spanyolországból. A BBC beszámolói szerint már most is szinte kizárólag Európán kívülről – jellemzően Kaliforniából – importált salátát kapni. A spanyol zöldséggyümölcs exportszövetség, a FEPEX tájékoztatása szerint a leveles zöldségek ellátásában egészen áprilisig fennakadások várhatók.


DUPLÁZNAK AZ ÁRAK. Itthon az Olasz- és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva. Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a Budapesti Nagybani Piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők. A koktélparadicsom is sokat drágult: a tavalyi 775 forint után az idén 1600 forint körüliek az árak. A Spanyolországból származó kaliforniai paprikáért is többet kell fizetni, a nagybani árak 600-ról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt. Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkini esetében mutatott a statisztika: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515-ről 1600 forint fölé. A padlizsán esetében is hasonló a helyzet: míg egy éve 535 forintot kértek érte, ma 1545 forintért kínálják kilóját a nagybanin. A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, de a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is sokkolóan drágább lett. S erre rakják rá a kofák (kiskereskedői bolthálózatok) a saját profitjukat, vagyis legalább 20-30%-ot…


MAJD ÁPRILISBAN. A hazai primőrben sem lehet nagyon bízni: a hideg miatt hetekkel késnek egyes termények. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke elmondta: a hideg időjárás a hazai paprikatermesztésre is negatívan hatott, a zöldség kilójáért 150 forinttal kapnak többet a gazdálkodók. Még egy-két hónapig a szokásosnál jóval borsosabb árakra kell készülniük a fogyasztóknak. További 30- 40%-os áremelkedésre lehet számítani egyes zöldségfélék esetében.

Ezek is érdekelhetnek