Bükk bükk nélkül? Mire képesek az Erdőmentők?

Megmentésre szorulnak az erdők: fenyeget a klímaváltozás, de az emberi érdektelenség és hozzá nem értés is. Az Erdőmentők Alapítvány önkénteseket vár. Kissné Dóczy Emília, a szervezet génrezervációs vezetője nyilatkozott lapunknak.

Zöld FöldPalágyi Edit2017. 02. 20. hétfő2017. 02. 20.

Kép: Túra kirándulás erdő erdö család tura kirandulas erdoben 2016.10.30 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Bükk bükk nélkül? Mire képesek az Erdőmentők?
Túra kirándulás erdő erdö család tura kirandulas erdoben 2016.10.30 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Szomorú látvány, ha egy erdő lepusztul, szeméttel telik meg, alkalmatlanná válik a korábbi növény- és állatvilág fenntartására. Sok olyan élőhely van, melyről a tulajdonosa – pénz-, idő-, szakemberhiány vagy érdektelenség miatt – nem tud megfelelően gondoskodni.

– Ilyenkor lépnek közbe az erdőmentők. Ha ilyen területről szerzünk tudomást, felvesszük a kapcsolatot a tulajdonossal, a hatóságokkal és a helyi civil szervezetekkel, s az egyeztetés után gondoskodunk az élőhely rehabilitációjáról, illetve annak hosszú távú fenntartásáról – magyarázza Kissné Dóczy Emília. Az erdőmentők részben lelkes civilek, de hozzáértők is akadnak köztük: ma már 950 önkéntest számlálnak az ország egész területéről, 8 régiós központtal. Sokan a természet iránti tiszteletből, a segítés szándékával érkeznek, de számos erdész, vadász, természet- és környezetvédelmi szakember is segíti a szakszerű munkát. Erdő- és vadvédelmi koordinátorokat képeznek, így gyarapítják az erdő- és a vadvédelemben jártas önkéntesek számát.

Milyen veszély fenyegeti az erdőt? Eltűnhet-e, mondjuk, például a bükk a Bükkből? A szakemberek szerint a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelent: a hőmérséklet emelkedik, a csapadék eloszlása szélsőségessé válik. Ez nem csupán a nedvességet kedvelő, de a szárazságtűrő fafajoknál is nagy gond.

A bükkfák, kocsánytalan tölgyesek, de a feketefenyő és a lucfenyvesek is bajban vannak, az utóbbi kettő pusztulása szinte megállíthatatlan. Az erdők vitalitása megbomlik, ami utat enged a kórokozóknak, gombáknak, kártevőknek. Kérdés, kirándulóként mit diktál az „erdei etikett”? Azt mindenki tudja, hogy őzgidát tilos hazavinni, de még megsimogatni sem szabad. Ahogyan az is magától értetődő, hogy aki az erdőben kirándul, a szemetét nem hagyja ott, nem gyújt tüzet tiltott helyen, időben.

Erdőtakarítás, madáretetők kihelyezése, természetismereti séták, faültetés, lápok, hüllők és kétéltűek mentése – csak néhány az alapítvány programjaiból. Ezekre szép számmal jelentkeznek önkéntesek, fiatalok, szépkorúak, fogyatékkal élők is. Az idei a pelék éve, ennek apropóján népszerűsítik a tavaly elindult védelmi programot. Ez év tavaszán pedig megrendezik az első Országos Erdőmentő Találkozót.

Ezek is érdekelhetnek