Smaragdzöld levelek

Valaha a bételpálma őshazájában, Délkelet-Ázsia népei között mindennapos elfoglaltságnak számított e növény bódító hatású termését (a bételdiót) rágni. Ettől vérvörös lett a bennszülöttek szája, s ha ezt az arra vetődő fehér ember meglátta, az első gondolata volt, hogy embert ettek reggelire (és elfelejtették megtörölni a szájukat).

Zöld FöldValló László2017. 02. 21. kedd2017. 02. 21.

Kép: Areca Palm inside a house. Biosphoto / Claudius Thiriet, Fotó: Claudius Thiriet

Smaragdzöld levelek
Areca Palm inside a house. Biosphoto / Claudius Thiriet
Fotó: Claudius Thiriet

Később kiderült, hogy másról van szó: a bételrágók nyálát a termésben lévő arecain nevű színanyag festi meg, amiről azt tartották, hogy elnyomja az éhséget és elpusztítja a bélparazitákat. Mellékhatásként viszont megfeketíti a fogakat, és szájrákot okozhat. Így mára a többség leszokott a bételrágásról.

A bételpálma – más néven arékapálma – napjainkban mint az egyik legszebb pálmaféle hódítja meg az otthonokat. Mivel eredeti élőhelyén meleg és párás a környezet, a szobában is ezt igényli. Páraigényéről szobai permetezővel gondoskodjunk.

Nyáron kitehetjük a kertbe, árnyékos, szélvédett helyre, s rendszeresen öntözzük. A lakásban tartott növény földjét is tartsuk állandóan nedvesen, de a pangó víztől óvjuk. A zöld áltörzset nevelő, smaragdzöld levélszínű, kiváló légtisztító hatású arékapálma eleinte lassan nő, de az ötödik év után hirtelen megugrik, és akár 3-4 méterre is megnőhet.

A fiatal példányokat célszerű évente egyszer pálmacserépbe és laza, tőzeges virágföldbe átültetni.

Ezek is érdekelhetnek