Frigóból szalmabogyót

Itt a hajtatott szamóca idénye, sokan alig várják, hogy végre megkóstolhassák. És nem is csalódnak, ha sem különösebb ízt, sem pedig illatot nem várnak el az újdonságtól.

Zöld FöldValló László2017. 03. 30. csütörtök2017. 03. 30.

Kép: Tiszaalpár, 2009. október 11. Földieper, szamóca palántázás. Fotó: Ujvári Sándor

Frigóból szalmabogyót
Tiszaalpár, 2009. október 11. Földieper, szamóca palántázás. Fotó: Ujvári Sándor

Mert a május-júniusban érett szamóca az igazán finom, illatos és zamatos csemege, ami káliumban és C-vitaminban gazdag, a friss termés hatóanyagai pedig – mintegy ráadásként – oldják a fogkövet. A hajtatott – különösen a napfényszegény tél végi, kora tavaszi időszakban kényszerérett – szamóca a beltartalomban is elmarad a szabadföldiétől. Még nincs késő, hogy júniusban saját termést szüreteljünk: feltétele, hogy frigó palántát vásároljunk, ami számos kertészeti árudában beszerezhető.

A frigót a szaporítóüzem hűtőházában teleltetik. Jellegzetessége, hogy tavasszal kiültetve gyorsabban indul fejlődésnek, mint a szabadföldön telelt tő, és az ültetéstől számított 70 nap után már gyümölcsöt hoz. De komoly termésre csak a rá következő évben számíthatunk.

A szamóca a középkötött, humuszban gazdag talajokon fejlődik a legszebben. A telepítés előtti szervestrágyázást különösen meghálálja, érett istállótrágyából a tíz kiló sem túlzás négyzetméterenként. Értékes a kerti komposzt is, ezt azonban foszfor- és káliumtartalmú műtrágyával ajánlott kiegészíteni. A szamóca nem mondható melegigényesnek, ám fagyzugos területekre mégsem való, mert első virágait, amelyek a legértékesebb termést adják, elpusztíthatják a késő tavaszi fagyok. Az új ültetvényben a (frigó) palántákat 40 x 40 centis sor- és tőtávolságra ültessük, de három-négy soronként hagyjunk köztük fél méter széles művelőutat, mert ezzel megkönnyítjük az ápolást. Ültetéskor legelőször a tövek helyét jelöljük ki (például ültetőfával) kitűző zsinór vezetése mellett. A frigópalánta olyan mélyre kerüljön, amilyen mélyen a cserépben volt, gyökerét pedig ne vágjuk vissza. Ültetés után öntözzük be alaposan a töveket.

Ha szert tehetünk szalmára, érdemes ezzel takarnunk a friss telepítést. (A gyümölcs angol neve, a strawberry szó kissé elnagyolt fordításban szalmabogyót jelent, ami nyilván az ősi módszerre utal.) A sorok között és a tövek alatt elterített szalma elfedi a fényt a gyomoktól, egyúttal megvédi az érő gyümölcsöket a nedvességtől, a sártól. Ennél korszerűbb, hatékonyabb módszer a tövek fekete fóliába ültetése, ami hasonló módon védi a termést a gyomtól és a nedvességtől, de ezen túlmenően őrzi a talaj nedvességét, megakadályozza az indák legyökeresedését, ráadásul kissé előbbre is hozza az érés idejét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek