Kertésznaptár: Pajor ellen krumplival

KERTÉSZNAPTÁR (március 31.–április 6.)

Zöld FöldValló László2017. 03. 31. péntek2017. 03. 31.
Kertésznaptár: Pajor ellen krumplival

- Rendszeresen visszatérő gond a cserebogárpajor kártétele, ami a frissen ültetett, illetve fiatal csemetékre jelent különösen nagy veszélyt azzal, hogy elrágja a kicsi és zsenge gyökereket. Néhány pajor végez akár egy terjedelmesebb gyökerű fiatal gyümölcsfával is. Bár kapható talajfertőtlenítő szer, de nem elég hatásos a talaj különböző rétegeiben megbúvó károsítók ellen.
Egy növényvédő szakmérnök javaslata szerint a kártételt burgonya ültetésével lehet megelőzni az üzemi gyümölcsösökben éppúgy, mint a házi kertekben. A pajor szívesen eszi a fejlődő krumplicsírákat, ezzel mintegy eltérítjük a gyümölcsfák gyökerétől.
A burgonyagumókat a gyümölcsfa gyökerének közelében, a törzs körül kell a földbe ültetni.


- Metsszük a szőlőt, de előtte ajánlott elvégezni a rügyvizsgálatot (erről a 11. számunkban írtunk részletesen). Tegyük átláthatóvá a telezsúfolt tőkét: kezdjük a metszést azzal, hogy a hosszú, olykor kétméteres vesszőket legalább a felére visszavágjuk, s ezt követően a törött, beteg, elszáradt, illetve a letermett részeket eltávolítjuk. A tőkéken gyakran képződnek feltűnő, túlságosan vastag (és hosszú) vesszők, amelyekről az gondolnánk, hogy csodálatosan teremnek. Holott ezek szövete laza, emiatt igen törékenyek, a rügyeik is kevésbé termékenyek, ezért a legjobb mindjárt az elején tőből kivágni őket. A szőlőt a rügyfakadásig metszhetjük, tegyük is meg, mert később, ha fakadni kezd, könnyen kiverhetjük a rügyeket. A tőketerhelés meghatározásához (vagyis, hogy mennyi világos rügyet hagyjunk meg a tőkén) vegyük alapul az átlagosan jó termőerőben lévő, középmagas kordonművelésű tőkét.
Ennek ajánlott terhelése 25–35 centi közötti világos rügy. Ha tőkénk termőereje (kondíciója) közepes, netán gyenge, 20 rügynél jobban ne terheljük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek