Marco Polo gömböcskéi

A fáma szerint a retket Marco Polo, a híres velencei Keletutazó hozta Kínából Európába. Nagyon jól tette, hiszen így egy kora tavaszi zöldségfinomsággal gazdagodott a választék.

Zöld FöldValló László2017. 03. 09. csütörtök2017. 03. 09.
Marco Polo gömböcskéi

A zsenge zöld levelek is fogyaszthatók, ugyanúgy tartalmaznak C-vitamint és kalciumot, mint a gumók. Változatai közül a hónapos retket március közepétől vethetjük, és rekordidő, 55-60 nap múltán már szedhetjük is. Hosszú nappalos növény, ami azt jelenti, hogy ahogyan hosszabbodnak a nappalok, egyre nagyobb eséllyel megy magszárba (ahelyett, hogy a gumóját fejlesztené).

Ezért fontos a kora tavaszi és az őszi vetés.

A legszebb termést a humuszban gazdag, középkötött talajon adja, különösen, ha az könnyen is melegszik. (Erősen kötött talajban csököttek lesznek a gumók, kellemetlenül csípősek, de fejlődésük a hideg, nehezen melegedő földben is vontatottan zajlik.) Fontos, hogy ne vessük frissen trágyázott talajba, mert trágyaízű lehet és megkukacosodhat.

Az egyenletes vízellátottság kulcskérdés a retek fejlődésében; a száraz földben idő előtt pudvásodik (összenyomható, belül üreges lesz). Ha hosszabb száraz időszak után hirtelen kap sok vizet, a gumó kirepedhet.

A hónapos retek viszonylag nagy magja jól vethető, az ajánlott sor- és tőtávolság 25-30 x 5-10 centi. (Mivel kifejezetten fényigényes, sűrűn vetve nem vagy alig fejleszt gumót.) Másfél centinél azonban ne kerüljön mélyebbre, különben torzul a gumója. Vethetjük fejes saláta közé is (mert távol tartja a retektől a földi bolhát), és mire a saláta bokrosodni kezd, a retek kikerül. Szedéskor mindig a legnagyobb gumójúakat húzzuk ki először, így a megmaradók gyorsabban fejlődnek majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek