Sokasodó rejtőzködők

AKÁR ISMÉT hódbundában parádézhat néhány szerencsés vadász, illetve erdész, ugyanis már annyi a hód az országban, hogy kárt okoznak, ezért gyérítenék az állományát.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 03. 16. csütörtök2017. 03. 16.
Sokasodó rejtőzködők

Amennyiben a földművelésügyi miniszter javaslata átmegy a parlamenten, akkor úgy változhat meg a védett élőlényekről szóló jogszabály, hogy ismét irtható lehet az eurázsiai hód az ország egyes térségeiben. Az 1860-as években kipusztult állat az utóbbi két évtizedben annyira felszaporodott, hogy országosan elterjedt: a külföldről betelepített 230-240, valamint a környező országokból ide átvándorló példányok jól érzik magukat, szépen szaporodnak, számuk becslések szerint meghaladja a kétezret. Egyes területeken nagy kárt okoznak a fák, a cserjék kirágásával.

A hód elérheti az egy métert és a húsz kilót is. A vizes területeken élő puhább fafajok nincsenek védve ellene, akár a 30-40 centi átmérőjű törzsű nyarakat és füzeket is kidöntik. „Vízgazdálkodási tevékenységük” miatt sok helyen nem megoldható az árvízmentesítés.

Mindezért az agrártárca azt javasolja, hogy egyes területeken ismét lőhető, illetve csapdázható legyen, de csupán ott, ahol ez tényleg indokolt. A gyérítést csak kijelölt szakember végezheti, aki megtarthatja az állat bundáját – régen a húsát is kedvelték –, de nem kereskedhet vele.

A természet- és állatvédők megkérdőjelezik a javaslatot: szerintük élve is be lehet fogni és máshová áttelepíteni, továbbá az erdő- és mezőgazdasági tevékenység is alkalmazkodhat az életviteléhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek