Tudós ornitológustól kérdeztük, miért voltak üresek az etetők az idei télen

Jóval kevesebb madár kereste fel az idén a téli etetőket. A korábbi években alig tették ki számukra a magvakat, máris seregestől lepték el a madárvendéglőket, most viszont legfeljebb a verebek jelentkeztek. Különösen kevés volt a messzi északról hozzánk menekülő madarak száma, mint például a csonttollú, a süvöltő, a fenyőpinty.

Zöld FöldB. G.2017. 03. 02. csütörtök2017. 03. 02.
Tudós ornitológustól kérdeztük, miért voltak üresek az etetők az idei télen

Dr. Szép Tibor, a nyíregyházi egyetem professzora, az egyik legismertebb hazai ornitológus szerint a téli vendégek elmaradásának valószínű oka, hogy fészkelőhelyeiken a szokottnál valamivel enyhébb télben elegendő táplálékhoz jutottak. A téli költözésnek ugyanis a táplálékhiány a legfőbb oka, de ha otthon is talál eleséget a madár, esze ágában sincs ezer kilométereket repülni. Valószínűleg a cinkéket is azért nem láttuk az etetőknél, mert a mezőkön, az erdőkben is bőséges magtermés állt rendelkezésükre. De az is lehet, hogy megérezték a közelgő nagy hidegeket, és még idejekorán délebbre húzódtak.

A cinegével amúgy sincsenek bajok, hazánkban emelkedik a számuk. Sokkal nagyobbak a gondok a fecskével – legyen szó füsti, molnár- vagy parti fecskéről –, a számuk sajnos rohamosan fogy. A fecskéket nemegyszer egészen Dél-Afrikáig elkísérő nyíregyházi professzor szerint a megfogyatkozásuk a változó éghajlati viszonyokban keresendő.

A madarak – a beléjük kódolt ismeret szerint – úgy időzítik a hazaindulásukat, hogy az itthoni rovarok rajzása a fészkelésük időpontjára essen, hiszen így tudják a legbiztonságosabban etetni a fiókáikat. Igen ám, de a felmelegedés hatására a rovarok már hetekkel korábban kirajzanak, így mire a mi madaraink, köztük a fecskék hazajönnek, már fogyóban az élelem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek