Bokron termő vitamin

Keresett gyümölcs a szeder, s bizony drága is, amiről könnyen meggyőződhetünk, ha érése idején, a nyár végén keressük a piacon. Nem csoda, hiszen egészséges és finom: a termésben jelentős mennyiségű a vitamin, az ásványi anyag és a gyümölcssav, a természetes színanyagában rejlő flavonoidok pedig hatásos immunerősítők és gyulladáscsökkentők.

Zöld FöldValló László2017. 04. 12. szerda2017. 04. 12.

Kép: O Horváth György szabad föld kert feketeszeder 2015 08 11 Fotó: Kállai Márton

Bokron termő vitamin
O Horváth György szabad föld kert feketeszeder 2015 08 11 Fotó: Kállai Márton


Kapva kap rajta a hűtő- és konzervipar is, dzsem, lé, szörp, zselé egyaránt készül belőle, míg a cukrászatban a fagylaltot, joghurtot ízesítik-színesítik vele. (Gyümölcsét kis mézzel és tejszínnel elkeverve nem mindennapi turmixot készíthetünk.)

Ha kertünk, földünk alkalmas rá, érdemes megfontolnunk a piacra termelését.

A talaj minőségére és kémhatására nem olyan kényes, mint a málna, fontos, hogy jó víz- és levegőgazdálkodású legyen. Azonban a kitettség fontos a szeder számára, így legbiztonságosabban a kiegyenlített éghajlatú hegy- és dombvidékeken termeszthető. (Igénye általánosságban a szőlőéhez hasonló.)

Az erős szelekre érzékeny. Gazdaságosan csak 800 millimétert meghaladó csapadék mellett termeszthető. Mivel a nyári hónapok csapadéka különösen fontos a nagy, piacos bogyók fejlődése szempontjából, nagyobb felületű termesztése csak öntözés mellett tanácsolt. A tüskétlen szeder gyümölcsének zöme a főhajtásokon lévő másodrendű hajtásokon, illetve az ebből alakult vesszőkön képződik.

A termőkorú tőkén négy-öt tősarjat (főhajtást) hagyjunk meg a legfejlettebbek közül. Ha ezek hossza elérte a 2,5-3 métert, a csúcsukat messük vissza, mert ezzel serkentjük a másodrendű hajtások képződését. Ez utóbbiakat pedig 40-60 centire vágjuk vissza, hogy szebb, nagyobb gyümölcsöket kapjunk.

Ezek is érdekelhetnek