Kertésznaptár: Éled a pázsit

KERTÉSZNAPTÁR (április 7–13.)

Zöld FöldValló László2017. 04. 07. péntek2017. 04. 07.
Kertésznaptár: Éled a pázsit

A hosszan tartó hideg tél megviselte a kerti pázsitot is, ezért most különösen megérdemel egy kis „kényeztetést”.
Tisztítsuk meg, fésüljük át gereblyével vagy lombsöprűvel az egész gyepet, az egyenetlenségeket simítsuk el. Ezt követően kézi vagy gépi gyepszellőztetővel lazítsuk meg a földjét.
Előtte azonban tanácsos megtrágyáznunk: földdé érett istállótrágyát vagy kerti komposztot terítsünk el vékony rétegben a pázsiton. Ha ezután végigmegyünk rajta a gyepszellőztetővel, a megnyitott felszínen át a tápanyag jól bemosódik a talajba a csapadékkal.
Szerves trágya híján a gyepműtrágyát válasszunk, mert ebben a pázsit számára most különösen fontos nitrogén eleve nagyobb arányban van jelen. A gyomirtás folyamatos munkát ad, legjobb, ha kézzel végezzük (nem pedig vegyszerekkel, amelyek hatása bizonytalan). Ültetőkanállal lazítsuk fel a gyom körül a földet, s úgy húzzuk ki tövestől. Ha magára talált és megnőtt a fű, már nyírhatjuk is. Fontos szabály, hogy ne vágjuk túlságosan alacsonyra (kopaszra), ugyanis minél magasabb a gyep, annál kevesebbszer kell nyírni. Ez azért is fontos, mert a bővebb levélfelület mellett nagyobb, erőteljesebb gyökérzet fejlődik, ami hatékonyabban látja el a fűcsomót, s így jobban ellenáll például a szárazságnak is. Az ajánlott vágási magasság 5-6 centiméter, minden esetben éles pengéjű fűnyíróval dolgozzunk.

- Tisztítsuk meg a szamócást az elszáradt levelektől, a sorközöket pedig kapálással tartsuk gyommentesen. Virágzásban már ne bolygassuk az ültetvényt, mert megzavarnánk a méhek munkáját.

Ezek is érdekelhetnek