Óvd a kajszi bibéjét!

Miként az lenni szokott: ahogy teljesen virágba borul a mandula, a kajszi, majd megkezdi a virágzást a meggy, az idő reggelente párássá, hideggé válik. Ez ideális körülményt teremt a virágon át fertőző monília gombának. Az előbbieken kívül – bár csekélyebb mértékben – fertőzi az összes csonthéjast, de ezért barnul be sok virágba borult babarózsa, aranyvessző, japánbirs, díszcseresznye, törpemandula ága is a díszkertünkben.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 04. 13. csütörtök2017. 04. 13.

Kép: barackfa virágzás tavasz kert növény meleg fagyveszély kajszi 2015 04 10 Fotó: Kállai Márton

Óvd a kajszi bibéjét!
barackfa virágzás tavasz kert növény meleg fagyveszély kajszi 2015 04 10 Fotó: Kállai Márton


Ezeken is okozhat ágelhalást, mint a meggynél, kajszinál, tehát ezeken a növényeken is szaporodik, áttelel, fertőz e gombaféle. Tehát egyértelmű, hogy nemcsak a fáinkat, hanem a bokrainkat is permetezni kell, máskülönben onnan indulhat el az új fertőzés. (Más kérdés, hogy gyakorta semmit sem tehetünk az elhanyagolt szomszédos kert növényeivel…)

Permetezni kell, nincs más megoldás a virágfertőző monília ellen. Felszívódó szereket használjunk. A réztartalmú is jó lenne, mert elölné a gombát, csak az a baj, hogy a rügyből éppen kipattant bimbók, apróbb levelek túl érzékenyek rá.

A másik baj, hogy a szabad forgalmú szerek között szinte nincs érdemi megoldást nyújtó kombináció – amit az amatőr kertész használhat, az hat, de mégsem az igazi. Még akkor sem, ha a felszívódó – így a növényen belül hosszabb ideig ható – szerről is van szó. Ennek ellenére három-négy permetezés javallott, ugyanis a virágok hullámban elhúzódva nyílnak, ezzel folyamatos támadási felületet adva.

A monília most károsító faja a virágok bibéit támadja, ott hatol be a növénybe, majd az ágakba, ahol elindul a gyökér felé. Így egész hajtások, ágak, de akár többéves fák is elpusztulhatnak. A virágzást követő első héten inkább azt látjuk, hogy a virágok bebarnulnak, lógnak. Aztán 2-3 hét múlva leginkább a meggynél, kajszinál látványosabb jel is észlelhető: a kisebb ágakon úgy lóg a levél, mintha hervadna, aztán mintha leforrázták volna. Utána év közben a vastagabb ágakon megjelenik a mézgásodás, majd az ágelhalás következik. Hogy mely szereket használhatjuk, azt a gazdaboltosok már jól tudják, tőlük kérjünk tanácsot.

Ezek is érdekelhetnek