Európában kétezer éves hagyománya van: Liberius pápa emelte hivatalos rangra

MEGSZENTELT TERMÉS. Katolikus, református és evangélikus lelkészek szentelték meg a búzát a múlt hétvégén. Az országos búzaszentelő ünnepség az esztergomi bazilikában kezdődött, majd a határban lévő búzatáblához vonult az ünneplő tömeg.

Zöld FöldMunkatársunktól2017. 05. 05. péntek2017. 05. 05.

Kép: Esztergom, 2017. április 29. Ágoston Csaba református lelkész (k) megáldja a búzát Esztergom határában 2017. április 29-én. Az ökumené szellemében katolikus, református és evangélikus lelkészek szentelték meg a búzát. MTI Fotó: Illyés Tibor, Fotó: Illyés Tibor

Európában kétezer éves hagyománya van: Liberius pápa emelte hivatalos rangra
Esztergom, 2017. április 29. Ágoston Csaba református lelkész (k) megáldja a búzát Esztergom határában 2017. április 29-én. Az ökumené szellemében katolikus, református és evangélikus lelkészek szentelték meg a búzát. MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor

Az egész ország képviselői jelen voltak: eljöttek a gazdák Magyarország minden megyéjéből, sőt a határon túlról is, Erdélytől a Vajdaságig képviseltette magát az agrárium. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke így fogalmazott: a munkájukhoz szükséges „lelkierőt vették most magukhoz” a gazdák.

A búzaszentelés egyáltalán nem új hagyomány, Európában kétezer éves hagyománya van: Liberius pápa emelte hivatalos rangra ezen ünnepet, itthon a középkor óta rendszeres a búzaszentelés. Immár ez az ünnep a Magyarok Kenyere programsorozat nyitórendezvénye.
 

Ezek is érdekelhetnek