Ezer odú kiadó

Korszerű odúkra cserélték az elöregedetteket, de nagyszámú újat is kitettek, így összesen mintegy ezer mesterséges kötőhely várja az Afrikából hazatérő szalakótákat a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Szükséges a nagy kedvezés, hiszen számuk Európa-szerte és hazánkban is csökken.

Zöld FöldValló László2017. 05. 11. csütörtök2017. 05. 11.
Ezer odú kiadó

Az egyik legszebb,  szigorúan védett (500 ezer forint eszmei értékű) madarunk életét számos körülmény sújtja. Leginkább eredeti környezetének, az erdős sztyepp jellegű területeknek az eltűnése, szántóvá-rétté alakítása, másfelől pedig az ősi fészekhelyek, tehát az odvas fák hiánya. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a szalakóta nem épít fészket, hanem a nagy testű harkályfajokét – így például a zöld küllőét – foglalja el. Csakhogy az odúvájó zöld küllők száma is csökken, a jelenlegi erdészeti gyakorlat pedig nem tűri az odvas fákat, így azok pótlása sem megoldott. (A legtöbb odú az öreg fűz-, illetve fehér- és szürkenyár-állományokban található, mára ezek erősen megfogyatkoztak.)

Ezért aligha kínálkozik más mód a hazai szalakótanépesség megtartására és esetleges növelésére, mint a mesterséges odúk kihelyezése. Még szerencse, hogy a madár elfogadja (a D típusú odút). A Kiskunsági Nemzeti Park területén uniós projekt keretében helyezték ki a német gyártmányú, fabeton odúkat, amelyek sokkal hosszabb életűek, mint a csak fából készültek. Főleg idősebb fákra tették, de raktak szigetelt villanyoszlopokra is, minthogy a madarak – jobb híján – ez ellen sem emelnek kifogást.