Kertésznaptár: Gyors megoldás

KERTÉSZNAPTÁR (május 19–25.)

Zöld FöldValló László2017. 05. 19. péntek2017. 05. 19.
Kertésznaptár: Gyors megoldás

 Régi termesztési fogás a lombtrágyázás, amelynek legfontosabb hatása a fotoszintézis és általában az anyagcsere-folyamatok fölgyorsulása a növényben, ennek eredménye pedig az erőteljesebb lomb- és gyökérfejlődés.

Különös szerepe van azon esetekben, amikor valamiért akadályozott a tápanyagfelvétel a talajból, illetve, ha gyorsan kell beavatkoznunk a növények táplálásába, mivel (például az elkésett trágyázás miatt) a talajon keresztüli trágyázás lassúnak bizonyulna. Elvileg valamennyi tápelem pótolható így, a gyakorlatban azonban a nitrogén, a magnézium, a mikroelemek és esetenként a foszfor pótlásának van jelentősége.

A hatásos lombtrágyázás egyik első föltétele, hogy a trágyát lágy, lehetoleg 18-20 fokos vízben oldjuk föl. Hígabb oldattal és gyakrabban permetezve hatásosabb a munkánk (míg az előírtnál töményebb oldat perzselést okozhat).

Aˆlombtrágya csak nagy és egészséges lombfelületre jutva érvényesül, és általában igaz, hogy a fiatalabb leveleken át gyorsabban, az idősebbeken lassabban hasznosul. Nagy melegben és különösen tűző napsütésben fönnállhat a perzselés veszélye, ezért az esti vagy a kora reggeli órákban lombtrágyázzunk. Izgalmas kérdés: a lombtrágyák keverhetők-e a növényvédő szerekkel? Általában igen, de egyszerre három szernél többet ne keverjünk össze. (Ennek megfelelően a lombtrágya egy gombaölő és egy rovarölő szerrel keverhető és juttatható ki egy menetben.) Tanácsos azonban a munka előtt kicsiben próbakeverést végezni, és így megbizonyosodni a keverhetőségről.

Különösen akkor, ha új, eddig még nem használt növényvédő szerrel együtt tervezzük kijuttatni a lombtrágyát.

Ezek is érdekelhetnek