Kikúszik a kertből

Tetszetős örökzöld talajtakaró félcserje a nagy és a kis meténg. Földet érintő szárcsomóin gyakran legyökerezik, így gyorsítva a terjedését. Áprilistól a nyár elejéig hozza ötszirmú (a hajócsavarhoz hasonlóan ferdén levágott) lila vagy kékeslila virágait. Mindkét változatot dísznövényként termesztik.

Zöld FöldValló László2017. 05. 19. péntek2017. 05. 19.
Kikúszik a kertből

A képünkön látható nagy meténg (Vinca major) erőteljes növekedésű, a talaj fölött 20-30 centi magas takarót alkotó félcserje. Hajtásai a hideg teleken (mint ez az utóbbi is volt) teljesen visszafagynak, de a tő újra életre kel. Erősen hasonlít a kis meténgre, ám levelei nagyobbak, a nyelük szőrös. A kertek sarkába, árnyékba, félárnyékba ültetve kiváló, mutatós talajtakaró, és szépen díszlik a fák és cserjék árnyékában is. Mivel megköti a talajt, rézsűkre is telepíthetjük. De jól mutat kőfalról lefuttatva vagy kőedényekbe, függőkosárba ültetve. Tarka levelű változatai gyengébben nőnek.

A kis meténg (Vinca minor) a borostyán mellett a legjobb árnyéki gyeppótlónk. Fák árnyékába, bokrok alá telepíthetjük, de ez is alkalmas rézsűk beültetésére, illetve sírhantok takarására is. Napos helyen vízigénye nagyobb,
tartósabb szárazság esetén öntözést igényel.

Nálunk vadnövényként is gyakori, mivel gyakran „kikúszik” a kertekből. Fontos gyógynövény, drogja (azaz a szárított leveles hajtása) több, gyógyászati szempontból fontos alkaloidot tartalmaz, amelyek vérnyomáscsökkentő, agyértágító és vizelethajtó hatásúak. (A kis meténgből vonta ki először magyar gyógyszerész világhírű gyógyszerünk, a Cavinton alapanyagát.)

Ezek is érdekelhetnek