Ösvény a magasban

Bátran állíthatjuk, hogy Magyarország a tanösvények országa. Akármerre járunk, keleten vagy nyugaton, északon vagy délen, nincs olyan megyéje az országnak, hogy ne találnánk egy tanösvényre.

Zöld FöldF. Tóth Benedek2017. 05. 22. hétfő2017. 05. 22.

Kép: Kaszó, 2017. május 14. A fák koronái között futó lombkorona tanösvény részlete a Somogy megyei Kaszón 2017. május 14-én. A napokban átadott, mintegy 50 millió forintból megvalósuló beruházás keretében 9,5 méter magasan és 124 méter hosszan készült el a tanösvény. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

Ösvény a magasban
Kaszó, 2017. május 14. A fák koronái között futó lombkorona tanösvény részlete a Somogy megyei Kaszón 2017. május 14-én. A napokban átadott, mintegy 50 millió forintból megvalósuló beruházás keretében 9,5 méter magasan és 124 méter hosszan készült el a tanösvény. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György

Az egyik legújabbat, és a maga nemében az egyik legérdekesebbet a Somogy megyei Kaszón adták át. Az ösvény ugyanis a lombok között vezet.

Tanösvényből sokféle van. Szólhat kövekről, állatokról, növényekről, irodalomról és történelemről, vízi világról vagy akár a csillagászatról (ez utóbbit többnyire meglévő egyéb tanösvényekre szervezik, természetesen éjszaka). Az ösvények lényege az, hogy olyan felfedezésre, megismerésre váró utat kínáljanak, amelyet úgy lehet végigjárni, hogy közben számos információval és élménnyel lehetünk gazdagabbak az adott témában. Az igazi túrán persze nem csupán ismeretünk bővül, hanem feladatmegoldó képességünk is fejődhet egy jól felkészült oktató, valamint az előre elkészített munkalapok jóvoltából.

A kaszói tanösvény különlegessége abban rejlik, hogy egészen a fák lombkoronaszintjén vezet. A tériszonytól szenvedőknek minden bizonnyal külön kihívást jelent 9,5 méter magasságban sétálni, de az is igaz, hogy a talajszintről nézve sokkal kevésbé izgalmas megszemlélni a gyertyános-tölgyek élővilágát.

A szerkezet, amelyen fut az égi ösvény, 124 méter hosszú, és megépítéséhez is természetbarát anyagot, vagyis fát használtak. Mintegy 200 köbméternyit.

Ezek is érdekelhetnek