Varázslatos virágernyők

Úton-útfélen nyújtogatja felénk fehér virágtányérjait a bodza, amit bocfának vagy csetének is emleget a nép nyelve.

Zöld FöldHabik Erzsébet2017. 06. 07. szerda2017. 06. 07.

Kép: Ágasegyháza, 2007. május 17. Bodza virág. Fotó: Ujvári Sándor

Varázslatos virágernyők
Ágasegyháza, 2007. május 17. Bodza virág. Fotó: Ujvári Sándor

A régiek úgy tartották, hogy minden udvarba kell egy bodzabokor, mert abban lakik a jó szellem, aki megvédi a házat s a benne élő családot a tűztől és minden bajtól. A növény varázslatos gyógyerejének a házi patikákban is jó hasznát vehetjük.

A virágából készített tea izzasztó hatású, fogyasztása meghűléses, náthás megbetegedések, köhögés, asztma esetében javasolt. Klinikai tesztek során pedig igazolták, hogy a vírusok szaporodását is gátolja, így az influenza legyűrésében is segít. Rutintartalmának köszönhetően a fehér ernyővirágzat érerősítő hatású, forrázata szemgyulladást enyhítő szemcsepp. Bőrkiütésnél, hámosításra gyökerét és virágját használhatjuk, de a friss, vékony kérgéből vagy ágacskáiból készült főzetet régen fogyókúrás célra is alkalmazták.

A lila bogyóiból készített bodzabort egyes vidékeken szívgyógyszerként fogyasztják, ahogy a bodzapálinkát is. Főzhetünk belőle bodzalekvárt, ami mézzel elkeverve remek tüdőtisztító, krémje pedig jó ránctalanító és enyhén halványító hatású. Tartalmaz A-, B-vitamint, C-vitamin-tartalma pedig duplája a citrusfélékének!

A bodzavirágot akkor kell szedni, amikor a szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak. Csak száraz időben gyűjtsük, ugyanis az esőtől vagy a harmattól nedves virágok szárítás közben megbarnulnak.

Amennyiben a bogyóját hasznosítjuk, figyeljünk arra, hogy nyersen mérgező anyagokat is tartalmaz, amelyek kizárólag hő hatására bomlanak le.
 

Ezek is érdekelhetnek