Minden negyedik méh elpusztul! Elég a kifogásokból! Kiterjesztett tilalom

Immár kísérletek is igazolják, amit a méhészek hosszú ideje hangoztatnak: a neonikotinoidtartalmú csávázószerek pusztítóan hatnak a beporzókra – hangzott el a Greenpeace-nek a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A kísérletekre a két nagy vegyszergyártó, a Bayer és a Syngenta kérte fel a brit ökológiai és hidrológiai központot, az eredmény pedig a napokban jelent meg a Science tudományos folyóiratban.

Zöld FöldHardi Péter2017. 07. 27. csütörtök2017. 07. 27.

Kép: Greenpeace tüntetés demonstráció a Földmüvelésügyi minisztérium elött - Tilalmat a méhgyilkos vegyszerekre! címmel 2017.07.11 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Minden negyedik méh elpusztul! Elég a kifogásokból! Kiterjesztett tilalom
Greenpeace tüntetés demonstráció a Földmüvelésügyi minisztérium elött - Tilalmat a méhgyilkos vegyszerekre! címmel 2017.07.11 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


Évtizedes probléma, hogy a repce- és napraforgótáblákon legelő méhek meggyengülnek – tudtuk meg a sajtótájékoztatón Nagyernyei Attilától, a Tolna Megyei Méhész Egyesület elnökétől. A méhek ilyen esetben nem találnak haza, ezért számuk a kaptárakban egynegyedével csökken. A gyérülést körülbelül egy hónap alatt pótolják, ám ebben az időszakban nem a gyűjtéssel foglalkoznak, ami komoly bevételkiesést jelent a méhészeknek.

Ráadásul a tapasztalatok szerint a neonikotinoidok a hasznos szervezeteket – így például bizonyos talajlakó férgeket – negatívabban érintik, mint a kártevőket, így a használatuk valójában akár nettó terméscsökkenést is okozhat – mutatott rá a Magyar Tudományos Akadémia egy korábban közzétett szakmai nyilatkozata. A gazdák félelme, miszerint az említett vegyszerek használatának tilalma terméskiesést okozhat, nem bizonyult megalapozottnak: az elmúlt években ott is rekordtermések születtek, ahol e vegyszerek használatát mellőzték.

Mindezekre támaszkodva kérik a zöldszervezetek Fazekas Sándor minisztert, hogy a neonikotinoidokról szóló, őszre várható uniós tagállami szavazásakor hazánk támogassa a tilalom kiterjesztését, Magyarország ne kérjen további szükséghelyzeti eseti engedélyt a felhasználásukra. A beadványt Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője adta át.

Ezek is érdekelhetnek