Elázott a nádas is

A magasan tartott Balaton-vízszint nem kedvez a nádnak – ismerték el a szakemberek annak kapcsán, hogy új nádminősítési térkép készült a Balatonról.

Zöld FöldFónai Imre2017. 08. 24. csütörtök2017. 08. 24.
Elázott a nádas is

A balatontipp.hu régiós útikalauz számolt be arról, hogy az illetékesek szerint a balatoni nádas nem tud magától megújulni, mivel a szabályozott vízszint miatt ma már nincs jelentős vízállás-ingadozás, s a bomló szerves anyag, törmelék nem tud távozni a nádasok belsejéből. Így fennáll a rothadás, a bűzös iszap keletkezésének veszélye.

Az elmúlt néhány évben magasabban tartják a Balaton vizét, mint korábban.

A védművek anno még a 100 centiméteres felső maximum vízállásra készültek, azóta ezt már 110-re emelték, s most folyik a 120-as felső maximum engedélyeztetése, kikísérletezése – miközben a védműveket nem emelték és erősítették meg… Idén márciusban zárták el a Sió-zsilipet 117 centis átlagvízállásnál, azóta nem történt vízeresztés, s néhány hete 100 centi alá csökkent a vízszint.

Tavaly a sok csapadéknak és a kevesebb vízeresztésnek köszönhetően először fordult elő, hogy 122-es vízállással indulhatott a nyári szezon.

Jelenleg próbaüzem érvényes a Balaton vízszintszabályozásában; a régi 110 helyett 115 centi a vízszintmaximum novembertől áprilisig, 120 pedig május és október között.

Ezek is érdekelhetnek