Ellenállóké a jövő

Már nyár közepére több télialmatermesztő (üzemi) almáskertben túl voltak a 14. permetezésen – és még koránt sincs vége a növényvédelmi szezonnak. Elképzelhetjük, milyen terhet ró ez a termesztőkre munkában és költségekben egyaránt.

Zöld FöldValló László2017. 08. 26. szombat2017. 08. 26.

Kép: Malus pumila / Pomme 'Querina Florina' / Apple ©VIARD M/HorizonFeatures/Leemage, Fotó: leemage

hz01124
Malus pumila / Pomme 'Querina Florina' / Apple ©VIARD M/HorizonFeatures/Leemage
Fotó: leemage

Az almásban a varasodás elleni védekezés követeli meg a legnagyobb vegyszerfelhasználást, de bőven ad feladatot a lisztharmat is. Kézenfekvő tehát a nemesítési törekvés a legveszedelmesebb fertőzéseknek ellenálló almafajták előállítására, aminek már vannak eredményei. A biotermesztésben különösen jól hasznosíthatók, de nagyon ajánlottak a házi kertbe is. Ám azt jól gondoljuk meg, hogy a 200 négyszögöles kertben megéri-e megtermelni az egész éves télialma-szükségletünket (amihez komoly tároló is kell), akkor ugyanis jó néhány más gyümölcsről le kell mondanunk. Ezért ésszerűbb, ha a nyári és a kora őszi érésű fajtakörből választunk, a téli fajtákat pedig a piacon vásároljuk meg.

Cikkünkben három új, ellenálló fajtát ajánlunk olvasóinknak, amelyek a faiskolai lerakatokban beszerezhetők (ha nem is mindegyikben).

A Piros nyári érésű, augusztus elejétől három héten át fogyasztható, egyszerre szüretelheto. Középnagy gyümölcse fehéres zöld alapszínű, feltűnő élénkpiros csíkozással. Íze kellemesen savas, édes, üdítő, túlérve kásásodik. A lisztharmatra alig, a varasodásra kissé érzékeny. Bőtermő, gyümölcse nem hullik.

A Prima augusztus második felében érik, egy menetben betakarítható, 3-4 hétig tárolható. Gyümölcse középnagy, nagy, sárga alapszínen mosott piros fedőszínnel. A termés illatos, kellemesen savanykás (túlérve savai elbomlanak). Bőven terem, olykor túltermi magát. A varasodásnak, baktériumos ágelhalásnak ellenáll, a lisztharmatra alig fogékony.

A Freedom szeptember második felében szedhető, két-három hónapig tárolható. Lapított gömb alakú, nagy gyümölcsének alapszíne sárga, piros fedőszínnel. Krémszínű húsa kellemes, több menetben szüretelhető. Bőtermő, varasodásnak, lisztharmatnak, egy sor betegségnek ellenáll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek