Már a jövő évi termés a tét

Letermett évelő növényeinkről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hiszen rajtuk kívül is sok a teendő a kertben. Holott a jövő évi termés mennyisége és minősége is függhet a leginkább a növényvédelemre koncentráló munkánktól.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 08. 03. csütörtök2017. 08. 03.

Kép: Szabad Föld kert O Horváth György minta gazdasága háztáji konyhakert gazdálkodás eper betegsége 2017 07 19 Fotó: Kállai Márton

Már a jövő évi termés a tét
Szabad Föld kert O Horváth György minta gazdasága háztáji konyhakert gazdálkodás eper betegsége 2017 07 19 Fotó: Kállai Márton


Az eper már hetekkel ezelőtt, a málna mostanában hozta utolsó gyümölcseit. A jövő évben termő részeiket most nevelik a tövek, nem mindegy, mekkora adag vizet kapnak a kánikulában, illetve mennyi tápanyagot vonnak el előlük a gyomok. Aki fóliás epertermesztésre adta a fejét, akadhat dolga: a tövek mellől el kell távolítani a gazokat, málnasorok közét pedig ilyenkor is illik megkapálni.

A málna is ad aktuális teendőt: a letermett töveket kell kivágnunk. Ezzel két hasznot hajtunk: a még élő vesszők nem vesznek el táplálékot a most növő, jövőre termő vesszőktől, másrészt – ha betegek lennének – a régi tövekről nem terjed át gombás kórokozó, kártevő.

E régi vesszőket égessük el, a zöld hajtásokat pedig permetezzük a vesszőbetegségek, kártevők ellen. Az epertövek ilyentájt már sorra hozzák a sarjaikat nevelő indákat. Ezeket érdemes válogatni: ne hagyjunk túl sokat, mert akkor az anyatő is gyengül, másrészt a nyár végén szaporításra felhasználható indás sarjak is kisebbek maradnak.

Az eper most igen érzékeny a gombás betegségekre. Négy fő kórokozóval találkozhatunk: a szamóca mikoszferellás levélfoltosságával, a fitoftórás gyökérpusztulással, a gnomóniás betegséggel és a fomopsziszos levélfoltosság okozta bajjal. Ezek többségében az eper levelét támadó kórokozók – a levélen apróbb, vöröses foltok jelennek meg, itt képződnek a gombatelepek, ahonnan a spórákkal, egyéb szaporítóképlettel új fertőzés indul ki. A mikoszferellás esetben a foltok közepén szinte fehér apró telepeket látni, a gnomóniás fertőzésénél pedig előbb a levelek kisebb része bebarnul, beszárad, de akár az egész levélzet is elpusztulhat. Ha megjelennek, érdemes a tőről levágni a leveleket, jól beöntözni, rezes vagy akár felszívódó szerrel permetezni. Néhány héten belül a tő megújul, friss, erős új leveleket hajt.

És persze ott vannak más bogyósaink, a ribizkefélék és a köszméte – ezeket se hagyjuk ki a sorból, amikor permetezünk. A szeder most érik: a párás melegben a gyümölcsöket főként a szürkepenész (botrítisz) támadhatja. Viszont vannak olyan permetszerek, amelyek várakozási ideje néhány nap: ha beütött a gomba, ezekkel védekezhetünk.

Máskülönben a termés egy részéről lemondhatunk, a gomba folyamatosan az érő gyümölcsökön üti fel a fejét.
 

Ezek is érdekelhetnek