Már megint támad a paprikakór!

Az utóbbi hetekben csak az nem találkozott még kabócával – legalább tucatnyi fajuk egyikével-másikával –, aki nem járt a természetben, a kertben, parkban. Mert a forrósággal, szárazsággal egy időben mindenhol megjelentek, s a lepkekabóca is elfoglalta a szaporodó- és tápláléknövényeit. A szívogatásukkal is károsítanak, de az utóbbi hetek forróságában egyre több növényen jelent meg a nagyobb baj: a növényről növényre hurcolt betegséget okozó fitoplazma kártétele.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 08. 15. kedd2017. 08. 15.
Már megint támad a paprikakór!

A paprikában és a paradicsomban, de káposztafélékben is szaporodó kórokozó a termő növények szállítószöveteit károsítja, azok lassan hervadásnak indulnak – hiába locsoltuk őket –, több nap alatt elsárgulnak, de akár hetekig is eltart, mire elpusztulnak.

Más nyomot nem nagyon találni rajtuk, illetve megfigyelhető a csúcshajtások torzulása: abnormálisan sok, de kicsi, kisárgult hajtás képződhet, a termés torzul.

A fitoplazma ellen nincs szer. (Ilyen fitoplazmaféle okozza a szőlőkben az utóbbi években terjedő, bejelentésköteles aranyszínű sárgaság nevű betegséget is.) Védekezni a kabócák irtásával lehet, de mivel ezek folyamatosan vándorolnak, jól repülnek és ugrálnak, így szinte egész nyáron és az ősz elején végig permetezhetnénk, mérgezhetnénk a növényeinket.

Ezért talán a legokosabb megoldás eleve számolni a kárral: több palántát telepítsünk, mivel az összes vélhetően nem betegszik meg, s ami megmarad, elegendőt terem a háztartásunk számára. 
 

Ezek is érdekelhetnek